Madde Kullanan Gençler Yaşadıklarını Anlattı

Son günlerde kullandıkları maddelerin etkisiyle baygın şekilde sokak ortasında yatan gençler sıkça gündeme geliyor. Çeşitli uyuşturucu maddeleri kullanan ve daha sonra bu bataklıktan kurtulan gençler yaşadıklarını anlattı.

Esenyurt Belediyesi tarafından kurulan Yeni Başlangıçlar Gençlik Merkezinde tedavi gören ve madde bataklığından kurtulan gençlerden ikisi madde kullanımına nasıl başladıklarını, bırakmaya karar verme süreçlerini anlattı.

"Hep bir şeyler kaybettim"

Uyuşturucu maddeye 12 yaşında başlayıp 12 sene boyunca çeşitli türlerde uyuşturucu madde kullanan ve 5 aydır tedavi gören İ.A.(24) "15 yaşında tamamen içine düştüm. Yaptığım işten zevk alıyordum. Kötü yanını görmüyordum. Askere gidip geldikten sonra farklı düşünmeye başladım. Farklı bir hayatım olmalı dedim ama kurtulamadım. Semtimi, arkadaşlarımı değiştirdim. Köye gittim ama kurtulamadım. Her seferinde daha da dibe vurdum. Kendi başınıza aşabileceğiniz bir şey değilmiş. Bunun bir hastalık olduğunu öğrendim. Bunu ilk bir arkadaşım teklif etti bana. Ne olduğunu bile bilmiyordum. Bunu devamlı içmeye başladık. Haftada bir gün iki gündü sonra her gün olmaya başladı.

Bütün arkadaşlarımı kaybettim, ailemi kaybettim, ailemin bana olan güvenini kaybettim. İşimi, kız arkadaşımı kaybettim. Bana hiçbir artısı olmadı, hep bir şeyler kaybettim. Psikolojim bozulmuştu, bir çıkar yol arıyordum. Ailem ilk başta aramızda çözelim, kimse duymasın diye düşündü ama bu bana zaman kaybettirdi. Tedavi merkezine yattıktan sonra kendimi toparladım" dedi.



"Bakkaldan ekmek almak kadar kolay"

Uyuşturucu maddelere ulaşmanın çok kolay olduğunu söyleyen İ.A., "Bakkaldan ekmek almak kadar kolay. Hatta daha kolay. Pahalı da değil. Ben çok parasız kaldım. Parasız kaldığım halde maddeyi temin edebiliyordum. Ucuz bir madde. İnsanlar da birbirine vermeye çok açık olduğu için kimden isteseniz bir parça çıkarıp veriyor" diye konuştu.



"Yol yakınken dönsünler"

Madde kullanan diğer gençlere seslen İ.A., "Arkadaşlar farkına varsınlar, bu bir hastalık. En yakın tedavi merkezine tedavi olmak için başvursunlar. Yol yakınken hemen dönsünler. İlk başta kontrol elimizde oluyor. Sonra kontrolü kaybettğimizde bir daha yakalayamıyoruz. Hayalim, ailemin bana olan güvenini tekrar kazandırmak. Onlarla mutlu olmak, evlenip çoluk, çocuğa karışmak. Hayat gerçekten çok güzel. Şimdi güzelliklerini görebiliyorum eskiden göremiyordum" şeklinde konuştu.



"Sinirli bir yapıda oluyordum ve annem kapıdan girince gözlerimin içine bakıyordu"

23 yaşındaki C.K. ise yine çalıştığı iş yerindeki arkadaşının tavsiyesi ile madde kullanmaya başladığını söyledi.

7 yıl madde kullanan ve 7 aydır merkezde tedavi olan C.K. çalıştığı iş yerindeki arkadaşının teklif ettiğini ve maddeye kullanmaya ilk esrarla başladığını anlattı. C.K, "Bağımlı yapmaz gibi sözler kullandılar. O zamanlar anlamıyordum. Denedim. İlk başta hoşuma gitti, keyif veriyordu. Belli bir süreden sonra artık senin bu ciğerine işliyor. Ondan sonra devamı geliyor aynı kafayı yaşamaktan artık sıkılıyorsun. Bundan sonra da farklı maddelere yöneltiyorsun kendini" diye konuştu.

İlk olarak annesinin şüphelendiğini anlatan C.K., "Sinirli bir yapıda oluyordum ve annem kapıdan girince gözlerimin içine bakıyordu. Eğer gözlerimde bir kanlılık, kızarıklık varsa anlıyordu. Ondan sonra daha da sıklaşmaya başladı kullanmam. İşe gitmemeye, arkadaş ortamında takılmaya başladım. Ailemi aksattım. Gece 2’ye 3’e kadar bazen sabah 5’e kadar dışarıda olduğum, madde kullandığım zamanlar oldu" dedi.



Geçirdiği kaza kırılma noktası oldu

Kullandığı maddenin etkisiyle, araç sürerken kitlenip kalan ve aracıyla birlikte takla atan C.K. yaptığı kaza ile madde kullanmayı bırakmaya karar verdiğini anlattı. C.K, "Yılbaşından sonraki gün kutlama yapmak için araba kiraladık. Arabayla beraber kullanıma gittik biraz fazla kaçırdık. Direksiyonun başında kitlendim kaldım. Önce bir arabaya vurdum, sonra kaldırıma vurup takla attım. Ondan sonra yerde yattığımı hatırlıyorum. Ambulansın gelip orada sağlıkçının beni ayıltmak için söylediği sözler. Orada ben ne yapıyorum dedim. Kendime bir yol çizmiştim o yolda gidiyordum. Eski yaşattığım yaşadığım şeyler gözümün önüne geldi. O gece kendimle bir konuşma yaptım. Böyle gidersem kötüye gideceğim. Madde kullanımında 3 tane söz var. Ya hastaneliksin ya hapisanelik ya da ölüm. 3’ünden birini tadacaksın eğer böyle devam edersen. Düşündüm ve karar verdim sonra buraya geldim. Kurtulmak istediğimi söyledim. Herkesin bir oturup düşünmesi lazım ben neredeyim, ne yapıyorum. Ben kendime şunu dedim. Bundan 10 sene sonra çocuklarıma arkamdan konuşabilecek ne bırakacağım. Hangi duygumu hangi anımı anlatabileceğim" ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA