Macar Meclis Başkanı Köver'den Sığınmacı Açıklaması

Köver: ''Bu öyle bir tehlike ki Macaristan'ın kültürünü ve içinde bulunduğumuz medeniyeti de tehdit ediyor. Hatta Macaristan'ın ve Avrupa'nın görünüşü sonsuza kadar değiştirme imkanına bile sahip''

Macaristan Ulusal Meclis Başkanı Laszlo Köver, sığınmacı konusunun Macaristan'ın kültürünü tehdit ettiğini öne sürerek, ''Bu öyle bir tehlike ki Macaristan'ın kültürünü ve içinde bulunduğumuz medeniyeti de tehdit ediyor.'' değerlendirmesinde bulundu.

Köver, Macaristan'da yayınlanan Hetek isimli haftalık dergiye sığınmacı krizine ve ülke gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Sığınmacı probleminin iç siyasi tartışmaların çok üstünde olduğunu, hatta Avrupa kültürünü bile tehdit ettiğini savunan Köver, ''Sığınmacı sorunu basit bir iç politikadan çok daha önemli bir konu. Bu öyle bir tehlike ki Macaristan'ın kültürünü ve içinde bulunduğumuz medeniyeti de tehdit ediyor. Hatta Macaristan'ın ve Avrupa'nın görünüşünü sonsuza kadar değiştirme imkanına bile sahip.'' şeklinde konuştu.

Avrupa'daki siyasi elitin kendi ülkelerindeki demografik sorunu artık çözemeyeceklerini düşündüğünü, bazı siyasetçilerin ise Avrupa'da bir tür nüfus değişimi istediğini öne süren Köver, ''Örneğin solcular siyasi motivasyon dolayısıyla verecekleri sözlerle oylarını satın alabilecekleri kişiler ithal etmek istiyorlar.'' ifadesini kullandı.

Macar hükümeti ve Macar asıllı Yahudi iş adamı George Soros arasındaki tartışmaya da değinen Köver, sığınmacı konusunda Soros'un takındığı tutumun kırılma noktası olduğunu ama Soros'un, Avrupa'nın ve Macaristan'ın içişlerine müdahale etmeye hakkı olmadığını söyledi.

Macaristan, sığınmacı anını durdurmak amacıyla Sırbistan ve Hırvatistan sınırlarına jiletli tel örgü çekmiş, sınır bölgelerinde olağanüstü hal ilan ederek yasa dışı geçişler için uygulanan cezaları artırmıştı.

Macaristan, sığınmacılara karşı alınan önlemler kapsamında Vişegrad Grubu'ndaki ortakları Çekya, Polonya ve Slovakya'nın desteğiyle sınırlarına asker ve polis takviyesi yapmıştı.

Parlamentoda 7 Mart'ta kabul edilen yasayla aralarında çocukların olduğu sığınmacıların iltica başvurusu süresince sınırda oluşturulacak kamplarda tutulması zorunlu kılınmış, ülke genelinde yakalanan sığınmacıların tel örgülerle çevrili sınırdan Macaristan dışına çıkarılacağı duyurulmuştu.

Sivil toplum kuruluşları, Macar güvenlik güçlerini, ülkeye giren sığınmacılara şiddet uygulayarak onları Sırbistan'a geri göndermekle suçluyor.
Kaynak: AA