Engel Tanımayanlar - Mesleğini Tekerlekli Sandalye Üzerinde İcra Ediyor

Bilecik’in Pazaryeri ilçesinde 3 yaşında geçirdiği çocuk felci sonucu belden aşağısı felç olan 47 yaşındaki Hatice Berk, 20 yaşında çırak olarak başladığı kuaförlüğü 27 yıldır severek sürdürüyor Ayaklarının üzerinde durmak için azimle çalışan ve evlenip 2 çocuk sahibi olan Berk, tüm engellilere karşılaştıkları zorluklara rağmen yılmadan çalışmalarını öneriyor Mesleğini tekerlekli sandalye üzerinde icra eden Berk: 'Kendime güvenim sayesinde bugünlere geldim. Asla engelliyim diye çalışmaktan vazgeçmedim'

İBRAHİM ÖZTOSUN - Bilecik’in Pazaryeri ilçesinde kuaförlükle uğraşan 47 yaşındaki bedensel engelli Hatice Berk, tekerlekli sandalye üzerinde mesleğini icra ederek, çalışma azminin engel tanımadığını gözler önüne seriyor.

Dereboğaz Mahallesi'nde yaşayan Hatice Berk, 3 yaşındayken geçirdiği çocuk felci sonucu bedensel engelli kaldı.

Berk, küçükken kuzu postlarındaki tüyleri kesip, bebeklerine saç yaparak hayalini kurduğu kuaförlük mesleğine 20 yaşında çırak olarak başladı.

Evinin alt katındaki iş yerinde mesleğini tekerlekli sandalye üzerinde icra eden Berk, mesleğini 27 yıldır severek sürdürüyor.

Berk, bugüne kadar kimseye yük olmadan ekmeğini kazanmanın mutluluğunu yaşıyor.

Yüzde 96 bedensel engelli raporu bulunan Berk, biri 12, diğeri 17 yaşındaki 2 kız çocuğu annesi olarak emekliliğine hak kazanmasına rağmen severek yaptığı mesleğini bırakmayı düşünmüyor.

- 'Asla engelliyim diye çalışmaktan vazgeçmedim'

Hatice Berk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mesleğine ilgisinin küçükken kuzu postlarındaki tüyleri kesip, bebeklerine saç yaparak başladığını belirterek, evlerinin altındaki kuaför dükkanında çıraklık yaptığını, ardından eğitim gördüğü kurs sonucu kuaförlüğe başladığını söyledi.

Rahmetli anne ve babasının desteği ve kendisine güveni sayesinde başladığı mesleğini 27 yıldır sürdürdüğünü dile getiren Berk, şöyle konuştu:

'Her sabah erkenden iş yerimi açıyorum. Yüzde 96 engelli olmama rağmen bugüne kadar devletimden hiçbir şey talep etmedim. Devletime normal vatandaş gibi vergimi ödedim, sigortamı yatırdım ve bu işten emeklilik hakkını kazandım. Pazaryeri halkı beni sevdi, mesleğimde bana güvendi ve kendime güvenim sayesinde bugünlere geldim. Asla engelliyim diye çalışmaktan vazgeçmedim. Daha fazla imkan olsaydı belki daha iyi şeyler yapabilirdim.'

Emekli Ömer Berk ile 18 yıllık evli olan, 12 ve 17 yaşlarında Pınar ve Sıla isimli iki kızı bulunan Berk, 'Çalışacağım, yapacağım' diyen bir insanın asla engel tanımayacağını söyledi.

'En büyük engelimiz, duyarsız insanların engellilerin yollarına araçlarını park etmeleri, kaldırımları işgal etmeleridir.' diyen Berk, 'Bir gün onlar da engelli olabilirler ama maalesef o saygıyı göremiyoruz. İnsanların bizlere acıyarak değil, sevgiyle ya da verebilecekleri bir işle bakmalarını istiyoruz.' ifadesini kullandı.

Birçok engellinin maddi durumu yetersiz olduğu için akülü sandalye alamadığını, evlerinde mahkum gibi yaşamak zorunda kaldığını belirten Berk, 'Devletimiz buna bir çare bulmalı. Ben arabamı 4-5 yıl önce kendi imkanlarımla 5 bin lira vererek aldım ama birçok ana baba evladına maddi yetersizlik sebebiyle bunu alamadıkları için çok üzülüyor. İsteğimiz, engellilerin hayatını zorlaştıran prosedürlerin yumuşatılmasıdır.' diye konuştu.
Kaynak: AA