Dünya'nın En Büyük Savaş Gemisi İsrail Limanında

ABD donanmasına ait dünyanın en büyük savaş gemisi İsrail'in Hayfa Limanı yakınlarına demirledi.

Dünyanın en büyük savaş gemisi olan ABD donanmasına ait USS George H.W. Bush, İsrail'in Hayfa Limanı'na yakın bir yere demirledi.

Terör örgütü DEAŞ'la mücadele kapsamında Doğu Akdeniz'de görevlendirilen, büyüklüğü ve kapasitesi sebebiyle 'yüzen ada' olarak adlandırılan geminin, limanda dört gün kalacağı belirtildi. Büyüklüğü nedeniyle limana giremeyen dev savaş gemisi limanın yakınına demirledi.

İsrail basınında yer alan haberlere göre, Başbakan Benyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Avigdor Liberman'ın pazartesi günü gemiyi ziyaret etmesi bekleniyor. Dünyanın en büyük savaş gemisi olarak bilinen USS George H.W. Bush'un neden Hayfa Limanı'na geldiğine dair ise İsrailli ve ABD'li yetkililerden herhangi bir açıklama yapılmadı.

DEAŞ'a karşı yürütülen hava operasyonlarında görevlendirilmek üzere şubat ayından bu yana bölgede bulunan gemi, bir süre Antalya Limanı'na yakın bir yere demirlemişti.

Uçak Gemisi Görev Grubu Komutanı Tuğamiral Kenneth Whitesell, AA muhabirine gemide yaptığı açıklamada, 'Doğal Kararlılık Operasyonu' kapsamında Suriye ve Irak'ın kuzeyindeki DEAŞ hedeflerine hava saldırıları düzenlemekle görevlendirildiklerini ifade etmişti.

- Uçak gemisi George H. W. Bush

CVN 77 borda numaralı nükleer enerjiyle çalışan uçak gemisi, Amerikan donanmasının 10'uncu ve son Nimitz sınıfı uçak gemisi olma özelliğini taşıyor. 30 deniz mili üzerinde azami hıza sahip gemiye iki nükleer reaktör tarafından güç sağlanıyor. Bu reaktörlerin yakıt ikmali yapmaksızın 20 yıl süreyle çalışma özelliği bulunuyor.

Neredeyse ABD'deki Empire State binası kadar uzunluğa sahip uçak gemisi, 80'den fazla savaş uçağını taşıyabiliyor. Yaklaşık 5 bin kişilik mürettebatın bulunduğu gemide, günlük yemek porsiyon kapasitesi 18 bini aşıyor. Uçak gemisinde 3 ay yetecek yiyecek stoku da bulunuyor. Deniz suyunu damıtarak içme suyu yapan sistemleri kullanan gemi, günlük 2 bin eve yetecek kadar suyu damıtabiliyor. Yaklaşık 30 bin lambanın yer aldığı gemide, bin 400 telefon bulunuyor.

ABD donanmasına 2009'da katılan USS George H.W. Bush'ta uçak gemilerinden hareket edebilme kabiliyetine sahip F/A-18 Super Hornet ve F/A-18 Hornet savaş uçakları görev alıyor. Gemide her türlü hava şartlarında uçabilen bu bombardıman uçaklarının yanı sıra elektronik harp donanımlı ve saldırı maksatlı EA-18G Growler tipi uçaklar da bulunuyor.

USS George H.W. Bush'da ayrıca Seahawk helikopterlerinin yanı sıra erken ihbar ve kontrol uçağı E-2C Hawkeye, uçak gemilerine malzeme ve personel taşımak için kullanılan C-2A Greyhound nakliye uçakları da yer alıyor.
Kaynak: AA