1 Temmuz Denizcilik Ve Kabotaj Bayramı

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, İstanbul'da çeşitli etkinliklerle kutlandı.

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Beşiktaş Meydanı'nda kurulan etkinlik alanındaki törende konuşan İstanbul Valisi Vasip Şahin, Denizcilik ve Kabotaj Bayramını kutlayarak, egemenliğin sadece savaşlarla elde edilen ve silah gücüyle elde tutulan bir kavram olmadığını, Türk milletinin bunu iyi bildiğini ve kuvvetlenmesi için çalıştığını söyledi.

Kurtuluş Savaşı'nın ardından Türkiye Büyük Millet Meclisinin ilk kanunlaştırdığı yasalardan birinin Kabotaj Hakkı Kanunu olduğunu ifade eden Şahin, şöyle konuştu:

'Kapitülasyonlardan sonra kendi denizlerimiz başta olmak üzere denizlerde kaybettiğimiz üstünlüğü tekrar geri almaya başladık. Denizcilik sektörünün milli gelir içerisindeki payı her geçen yıl artmaktadır. Dış ticaretimizin yüzde 85'i deniz yoluyla yapılmaktadır, bu anlamda gittikçe güçlenen bir denizcilik sektörümüz var. Türk bayraklı gemiler dünyanın her tarafında seyrüsefer ediyorlar. Son çıkarılan teşviklerle Türk bayraklı gemiler artmaya başlamıştır, önümüzdeki yıllarda bunun ekonomik verimini de alacağız. Türkiye'nin geleceğe dönük hedefleri büyüktür, 8 bin kilometre kıyısı bulunan bir ülkenin denizcilik sektöründe iddiasının olmaması da mümkün değildir. Devletimiz ve hükümetimiz denizcilere her türlü teşviği sunmakta, teşvikleri sağlayan hükümetimize, başbakanımıza, cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyorum.'

Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Hızır Reis Deniz ise 430 milyon ton senelik yük yerleşmesinin yapıldığı 179 limanın dış ticaretteki payının yüzde 58 olduğunu aktararak, 'Gemi sanayimizin rekabetçi gücüyle tercih edilebilirliği boyutuyla son 10 yılda yapmış olduğu 10 milyar liralık yatırımla senelik 9 milyar liralık ciro oluşturduğunu, bunun da ülke ekonomisindeki yerinin çok kıymetli olduğunu paylaşmak isterim.' dedi.

Konuşmaların ardından Beşiktaş Belediyesi Bando Ekibi, Beykoz Belediyesi Halk Oyunları Ekibi, İstanbul Teknik Üniversitesi Bando Trampet Takımı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Engelliler Müdürlüğü Mehter Takımı da gösteri yaptı.

Törenin ardından Vali Şahin ve beraberindekiler meydanda bulunan Barbaros Hayrettin Paşa'nın türbesini ziyaret ederek, dua etti. Ziyaretin ardından Vali Şahin, anı defterini imzaladı.

Buradan Beşiktaş iskelesinde bekleyen Kıyı Emniyeti gemisine binen Vali Şahin ve beraberindeki heyet, İstanbul Boğazı'na çelenk bıraktı ve Boğaz'da gerçekleştirilen töreni izledi.

Kaynak: AA