Tramvay Çalışmasına Tepki

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu Dönem Sekreteri Melih Yalçın, İzmir Büyükşehir Belediyesinin tramvay projesinin yeşil proje anlayışından çıktığını, kentin doğasına, tarihine ve yeşil altyapısına zarar veren bir hale büründüğünü söyledi.

Gazi Bulvarı'nda bir araya gelen TMMOB temsilcileri adına basın açıklaması yapan Yalçın, genç cumhuriyetin modern kent yaratma çalışmaları kapsamında düzenli yollar ve bulvarlar açıldığını, meydanlar ve geniş yeşil alanların oluşturulduğunu hatırlattı.

İzmir Gazi Bulvarı'nın da yeni kent modeli düşünceleri ve tasarılarının hayat geçirildiği önemli bir arter olduğunu vurgulayan Yalçın, bulvarın yapım tarihi ile aynı geçmişe sahip çınar ağaçlarının da kentin simgelerinden biri haline geldiğini belirtti.

Çınar ağaçlarının tescillenmesi için Çevre Şehircilik İl Müdürlüğüne yapılan başvurunun değerlendirilme aşamasında bölgede tramvay inşaatına başlandığını kaydeden Yalçın, 'Bu inşaat çalışması çınar ağaçlarına geri dönülmez zararlar verme riskini taşımaktadır. Dün başlatılan çalışmada, alanda mevcut bir çınar ağacının köklerine verilen zarardan bu kaygımızla ilgili neyi kastettiğimiz anlaşılmaktadır.' dedi.

Tramvayın taşıt yolu yerine kentin yeşil alanlarının içinden geçirildiğini ve yeşil alan akslarını bozduğunu savunan Yalçın, şöyle konuştu:

'Gazi Bulvarı üzerinde yer alan 81 yıllık ağaçlara zarar vermesi kurulumuzca kabul edilemez bulunmaktadır. Bu nedenle ağaçların zarar görmesine, kısa ve orta vadede kurumasına yol açacak imalatlar derhal durdurulmalıdır. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından gündeme getirilerek, başından beri demokratik, katılımcı ve bilimsel yaklaşımdan uzak, inşaat aşamasında yapılan güzergah değişiklikleri ile ilerletilen tramvay projesi 'yeşil proje anlayışından' çıkmakta, kentin doğasına, tarihine ve yeşil alt yapısına zarar veren bir hale bürünmektedir.'

Kaynak: AA