'Pilot Dalga Enerji Santrali'

Zonguldak Valiliği öncülüğünde hazırlanan 'Pilot dalga enerji santrali' projesi mutabakat zaptı imzalandı.

Vali Ali Kaban, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı'nda (BAKKA) gerçekleştirilen törende yaptığı konuşmada, ilklerin kenti Zonguldak'ta Türkiye'deki bir ilkin tekrar tanıtımını yapmak ve proje sürecini başlatmak üzere toplandıklarını söyledi.

Bir ilki gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Kaban, 'Dalga enerjiye dayalı bir santral kurulacak. Santral ayrıca Manolya Parka da aydınlık verecek. Dünyada ciddi anlamda doğa dostu enerjiler büyük önem kazandı. Enerjiyi üretebilirsiniz ama ne kadar doğa dostu olduğu büyük önem taşıyor. Bu çevre dostu bir enerji kaynağı olacak. Herkes üzerine düşeni fazlasıyla yaptı ben emeği geçenlere teşekkür ediyorum.' diye konuştu.

Avusturalya'lı enerji firmasının genel müdürü Alan Bayrak da Zonguldak ve Karadeniz Bölgesinde solar olarak potansiyel bulunduğuna dikkati çekerek, Dalgalardan kaynaklanan enerji sistemi bilinen bir sistemdir ve dünya var olduğu sürece bu sistemde olacaktır. Hareket halinde olan her şeyin bir kinetik enerjisi vardır. Bu kinetik enerjinin mekanik enerjiye dönüşmesi mekanik enerjinin de elektrik enerjisine dönüşmesi bilinen bir gerçektir. Dalga enerjisi de bu kapsamda son 10-15 yıl içerisinde büyük hız kazandı.' şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Zonguldak Valiliği, Bülent Ecevit Üniversitesi, Zonguldak İl Özel İdaresi, Zonguldak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı ve CSG Exploration and Production firması tarafından imzalandı.

Söz konusu mutabakat kapsamında Avustralyalı enerji firması tarafından 50 kilowaat kurulu güce sahip bir pilot tesis kurulacak. Sistemin üreteceği elektrik ortalama 25 hanenin enerji ihtiyacını karşılayabilecek. Pilot tesiste üretilecek elektrikle Zonguldak'ta yapımı sürmekte olan ve Zonguldak İl Özel İdaresi tarafından çalışmaları yürütülen Manolya Parkın enerji ihtiyacı karşılanacak.

Kaynak: AA