Elvan Açıklaması 'Yeni Organize Sanayi Bölgelerinin Açılmasıyla Mersin'in İşsizlik Ciddi Anlamda Çözülecektir'

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, İçel’de işsizlik konusunda ciddi sıkıntılar olduğunu vurgulayarak, "Yeni organize sanayi bölgelerinin açılmasıyla İçel’in işsizlik problemi ciddi anlamda çözülecektir. İçel yeni OSB’le ile bir gıda endüstri şehri kimliğine de kavuşacak. İçel’imizi sıradan bir sanayi bölgesi olmaktan çıkarıp, gerçek anlamda bir endüstri şehri, bir sanayi şehri olma hüviyetini birlikte kazandıracağız" dedi.

Elvan Açıklaması 'Yeni Organize Sanayi Bölgelerinin Açılmasıyla Mersin'in İşsizlik Ciddi Anlamda Çözülecektir'
Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, MÜSİAD İçel Şubesi tarafından düzenlenen "4. Eğitimde Başarı Ödül Töreni, Yetim Dayanışma Programı ve Geleneksel İftar" yemeğine katıldı.

Burada konuşan Elvan, 2023, 2053 ve 2071 hedeflerinin olduğunu söyledi.

2023 hedeflerini kendileri gerçekleştireceklerini kaydeden Elvan, "Ancak 2053’ü ve 2071’i ülkemizin gençleri, çocukları gerçekleştirecek. Büyük Atatürk’ün ’Cumhuriyeti bizler kurduk, onu yaşatacak olan sizlersiniz’ dediği gençler sizlersiniz. Çocuklarımızla, gençlerimizle gurur duyuyoruz. İçel şehir kimliğini bir bütün olarak ele alıyor, İçel’in ortak aklını oluşturan bütün paydaşlarımızla birlikte hareket ediyoruz. Şehrimizin denizi, ticaret, sanayi, üniversite, tarım, sağlık, turizm, ulaşım şehri ve birlikte yaşama kültüründe model şehir olma özelliklerini, birbirini tamamlayan ve birbirini zenginleştiren özellikler olarak değerlendiriyor, bir marka şehir vizyonuyla çalışıyoruz. İçel haritasını masaya yatırıp, coğrafi, kültürel, ekonomik, tarihi ve doğal bütün potansiyelini, bütün imkanlarını birlikte değerlendirerek hangi alanlarda öncelikle yatırım yapabiliriz kısa, orta ve uzun vadede nereye gitmemiz lazım diye çalıştık ve bir yol haritası ortaya koyduk. İçel’e yaptığımız her yatırımın, geliştirdiğimiz her projenin ihtiyacı karşılamanın yanında Türkiye ölçeğinde bütünsel bir anlamı, bir karşılığı vardır" ifadelerini kullandı.

"Yaş meyvede Türkiye’nin ilk sıralarında yer alıyoruz"

İçel’de şu anda devam eden çalışmalar bittiğinde tam anlamıyla ulaşım şehri, bir marka şehir olma özelliğine kavuşacağının altını çizen Elvan, "İçel’in gerek ürettiğinin pazara açılmasında gerekse de ihtiyacı olan ürünlerin temininde hiçbir engel olmayacak bir perspektif ön görüyoruz. Lojistik merkezde bu tablonun önemli tamamlayıcılarından biridir. Sadece şehirler arası değil liman hal kavşağında olduğu gibi ana damarları tıkayan bütün sorunlara neşter attık, atıyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından Türkiye’nin ilk şehir hastanesinin İçel’e kazandırılmasıyla şehrimiz sadece sağlık şehri olmakla kalmamış, sağlık turizmi alanında da imkanlar sunan hale gelmiştir. Turizmde 2 adet turizm bölgesi ve 6 turizm merkezinin İçel’e kazandırılması için çok ciddi mesafeler aldık. Silifke Ovacık’ın her türlü çalışmalarını tamamladık, imar planları tamamlandı ve inşallah önümüzdeki günlerde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca ihale çalışmaları yürütülecek ve Ovacık bölgemiz turizme açılacak. Gerek alt yapı çalışmalarıyla sulama tesislerimizle verdiğimiz teşvik ve desteklerle İçel’in tarım potansiyelini tam olarak harekete geçiriyoruz. Çilek ve limon başta olmak üzere yaş meyvede Türkiye’nin ilk sıralarında yer alıyoruz" diye konuştu.



"İçel’i gerçek anlamda bir sanayi şehri yapacağız"

İçel’in küçükbaş hayvancılık yetiştiriciliğinde de Türkiye’de ilk 5’de yer aldığını ifade eden Elvan, şöyle devam etti:

"Keçi yetiştiriciliğinde Türkiye’de birinciyiz. Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde ise yer seçimi çalışmalarını tamamladık. Mevcut organize sanayi bölgesinin genişletilmesi, bir diğer taraftan 2 yeni ihtisas organize sanayi bölgesi kurulması çalışmalarına başlamıştık. Önemli mesafeler aldık. Hali hazır haritaları yapılıyor. İmar planı ve ÇED süreci kısa bir süre içinde inşallah tamamlanacak. İçel yeni OSB’ler ile bir gıda endüstri şehri kimliğine de kavuşacak. Yine mevcut organize sanayi bölgesine 100 hektarlık ilave alanın sanayiye açılmasıyla İçel’imizi çok daha iyi noktaya getireceğiz. Bunla ilgili de çalışmalarımız tüm hızıyla sürüyor. İçel’imizi sıradan bir sanayi bölgesi olmaktan çıkarıp, gerçek anlamda bir endüstri şehri, bir sanayi şehri olma hüviyetini birlikte kazandıracağız. Yeni organize sanayi bölgemizle İçel’imizin istihdama yönelik de önemli bir neşter vurmuş olacağız."

"İçel’in işsizlik problemi ciddi anlamda çözülecek"

İçel’de işsizlik konusunda ciddi sıkıntılar olduğunu vurgulayan Elvan, "İşte bunu çözmenin en önemli yollarından bir tanesi de ciddi bir sanayi alt yapısına kavuşmanız, güçlü bir sanayi alt yapısıyla birlikte bu alanlarda istihdam sağlamanız. Yeni organize sanayi bölgelerimizin açılmasıyla birlikte İçel’imizin işsizlik problemi önemli ölçüde çözülecektir. Bunun yanında eğitim de İçel’ne çok büyük yatırımlar yaptık. Eğitimde derslik başına öğrenci sayısında Ankara, İstanbul, İzmir ve İçel gibi illerimiz diğer illerimize göre daha kötü konumdaydı. Biz hükümet olarak bu çerçevede özellikle büyük kentlerimizde derslik başına düşen öğrenci sayısını daha da aşağı çekilmesine yönelik önemli çalışmalar yaptık. İçel’imiz de bundan yararlanan illerimiz arasında yer aldı. 1,5 yıl içerisinde İçel ilinde eğitim alanında yatırım programına aldığımız ve yatırımına başladığımız okul sayısı tam 32’dir. Bu bir rekordur. 350 milyon liralık sadece ilk ve ortaöğretime yönelik yatırım yapıyoruz. Bu yatırımlarla sadece bu 1,5 yıl içerisinde 32 ilk ve ortaöğretim okulunun yatırıma başlamasıyla birlikte 2019 yılında artık İçel ilimiz tekli sisteme geçecek, ikili öğretime son vereceğiz. Buda bizim hedeflerimizden biriydi. Böylece eğitimde ciddi bir alt yapıyı oluşturmuş olacağız. Çünkü güçlü bir eğitim alt yapınız yoksa orada gelişmeden, kalkınmadan bahsetmek çok fazla mümkün değil diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA