Çanakkale Savaş Malzemeleri Müzesi, Suluova'da

Suluova ilçe Milli Eğitim Müdürlüğünce Çanakkale Kara Savaşları'nın 102. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Çanakkale Savaş Malzemeleri Müzesi açıldı.

Belediye Başkanı Fatih Üçok, Adnan Menderes Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesindeki müzenin açılışında, Çanakkale Savaşlarının Osmanlı'nın son döneminde Cumhuriyete giden yolda verilen bir kurtuluş savaşı olduğuna dikkati çekti.

Haçlı zihniyetine karşı Osmanlı'nın tüm topraklarında çok büyük ve önemli bir mücadele verdiğini belirten Üçok, 'Bunun en önemli yeri Çanakkale cephesidir. Çünkü Çanakkale cephesi düşseydi, Çanakkale geçilseydi bugün belki de bulunduğumuz yüzölçümü çok daha azına sahip olabilir, yahut varlık yokluk tartışması yapıyor olabilirdik.' dedi.

Çanakkale'de yaşanan tarihi gençlerin bilmesi ve bilinç oluşturulması açısından serginin önem taşıdığını vurgulayan Üçok, şunları söyledi:

'Gençlerimizin geleceği daha iyi anlamlandırması ve hazırlanması için tarihlerini iyi bilmesi lazım. Ecdadımızı bir kez daha minnet ile yad ediyoruz. Belediye olarak bu yıl bu konuda bir girişim başlattık. İlk etapta köy ve mahalle muhtarlarımızı Çanakkale'ye gönderdik. Devamında dereceye giren öğrencilerimizi de göndereceğiz. Amacımız öğrencilerimizi bir taraftan başarıya teşvik ederken bir taraftan da Çanakkale'de verilen mücadeleyi yakından hissetme, tanıma ve görmelerini sağlamaktır.'

İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Davu da Çanakkale Savaş Malzemeleri Müzesini ilçe gençleriyle buluşturduklarını dile getirerek, 'Seyit Onbaşı Çanakkale'de nasıl düşmana geçit vermemişse bugün de Ömer Halisdemir aynı ruhla 15 Temmuz'da hainlere geçit vermemiştir. Bu ruhu bir kez daha yaşatmak ve diri tutmak için geçici müzeyi ilçemizde konuk ederek öğrencilerimiz ve vatandaşlarımızla buluşturuyoruz.' diye konuştu.

İçinde bin 500 civarında savaş malzemesinin yer aldığı ve 4 gün açık kalacak müze, ücretsiz ziyaret edilebilecek.

Kaynak: AA