Burun Estetiğinde Hangi Durumlarda Gerekli?

Dr.Ümit Hardal, burun estetiği ameliyatının burnun iç ve dış tarafındaki fiziksel ve işlevsel sorunları gidermek ve burnun yüzle daha uyumlu ve daha estetik bir hale gelmesi için yapılan operasyonlar olduğunu belirtti.

Burun Estetiğinde Hangi Durumlarda Gerekli?
Burunda en sık görülen şekil bozuklukları eğiklik, kemer, genişlik, aşırı uzunluk ve kısalık, çöküklük, burun ucunun düşüklüğü, burun kemiklerinin yanlardan çok dar olması, burun deliği asimetrisi olduğunu anlatan Dr.Ümit Hardal, “Bunlar nefes alma da zorluk gibi çeşitli işlevsel problemlere de yol açabilir. En önemli sorunlar travmatik durumlar veya doğuştan gelen doku kayıplarıdır. Burnundaki şekil bozukluklarından hem fiziksel hem de psikolojik olarak rahatsız olan kemik gelişimini tamamlayan herkes burun estetiği yaptırabilir. Burun estetiği ameliyatları komplikasyon riski en düşük ve başarı oranı en yüksek estetik ameliyatlardandır. Bu yüzden de tüm dünyada en fazla yapılan estetik ameliyatların başında gelir” diye konuştu.

Dr.Ümit Hardal, estetikle nasıl şekil verilmesi gerektiğini kişinin doğal burun yapısının belirlediğini ifade ederek, “Doğal bir görünüme ancak bu şekilde ulaşılabilir. Burundaki var olan sorunu gidermek ve burnun ana şeklini çok fazla değiştirmemek çok önemlidir. Burundaki soruna göre doğal, yüzle uyumlu bir şekil verilerek burun olması gerektiği sağlığa kavuşturulur.

Ameliyat burnun üç kısmından ufak bir kesi ile burun açılır. Burundaki şekil bozukluğu giderilir. Zamanla belirsiz hale gelecek ufak bir dikiş atılır. Genel anestezi uygulanarak yapılan ameliyat burundaki problemin türüne göre ortalama 2 saat sürebilir. Hasta operasyon sonrası evine gidebilir veya bir gece hastanede kalabilir. Gözaltlarında morluk ve şişlik ile boğaz ağrısı ve kuruluğu görülebilir. Bu çok doğaldır. Atel ve alçı uygulaması burundaki sorunun türüne göre değişir. Kemik ve kıkırdak doku ile ilgili sorunlarda alçı kullanmak gerekebilir, burun ucu düşüklüğü gibi sorunlarda sadece atel kullanmak yeterli olabilir.”

Eğer alçı uygulaması yapılması gerektiyse 1 hafta sonra çıkarılır .Sadece burun ucu ve ve düşüklüğü varsa bantlar yani steril strip ile burunda yerleştirilerek yeterli olabilir. Bu da yine hastanın iyileşme durumuna bağlıdır. Hastanın alçısı çıkartıldıktan sonra genellikle burun sırtı ince bantlarla kapatılır. Bu masajlar burun sırtındaki ve ucundaki ödemin daha çabuk iyileşmesini sağlar. Hastaların operasyondan sonraki ilk hafta istirahat etmeleri önerilir. İkinci hafta işlerine dönebilirler. Üçüncü haftadan itibaren hafif sporları yapabilirler. İlk aylarda gözlük kullanılmaması tavsiye edilir. Güneşe çıkma ve sauna gibi sıcak ortamlar ilk aylar önerilmez. Burnun tam şeklini alması için hastaların yaklaşık bir yıl sabretmeleri gerekir.” dedi.

Kaynak: İHA