ABD'de Petrol Sondaj Kulesi Sayısı Arttı

Ülkenin kısa dönem petrol üretimi hakkında ipucu veren petrol sondaj kulesi sayısı 21 hafta üst üste artış kaydetti, bu süreçteki artış oranı yüzde 42 oldu ABD'deki ham petrol üretimi son 16 haftanın 14'ünde yükseldi.

ABD'nin petrol endüstrisi görünümü ve kısa dönem ham petrol üretimi hakkında gösterge kabul edilen petrol sondaj kulesi sayısı, 5-9 Haziran tarihlerini kapsayan hafta itibarıyla 741'e ulaştı.

Dünyanın en büyük petrol sahası hizmet şirketlerinden Baker Hughes'un yayımladığı haftalık verilere göre, Amerikan petrol endüstrisinde bu hafta 8 petrol sondaj kulesi daha hizmete alınırken, toplam sayı 741'e yükseldi.

Baker Hughes verileri ayrıca ülkedeki petrol sondaj kulesi sayısının 21 hafta üst üste artış kaydettiğini de gösterdi. Böylece, ocak ayında 522 olan petrol sondaj kulesi sayısı son 21 haftada yüzde 42 arttı.

ABD'de toplam petrol sondaj kulesi sayısı Ekim 2014'te bin 609 ile ülke tarihindeki en yüksek seviyedeyken, düşük petrol fiyatlarının Amerikan petrol endüstrisini olumsuz etkilemesiyle geçen yılın mayıs ayında 316'ya gerileyerek yüzde 80'le tarihi düşüş kaydetmişti.

- Petrol üretimi 16 haftanın 14'ünde yükseldi

ABD'nin ham petrol üretimi de son 16 haftanın 14'ünde artış gösterdi.

ABD Enerji Enformasyon İdaresinin (EIA) verilerine göre, geçen yılın ekim ayında günlük ortalama 8,45 milyon varile kadar gerileyen ABD'nin ham petrol üretimi, son 16 haftanın 14'ünde yükselerek geçen hafta itibarıyla günlük ortalama 9,32 milyon varil oldu.

EIA'nın mayıs ayı 'Kısa Dönem Enerji Görünümü Raporu'na göre, ABD'nin ham petrol üretiminin bu yıl günlük ortalama 9,3 milyon varil, gelecek yıl da 10 milyon varil olması bekleniyor.

- Petrol fiyatları son 1 ayın en düşük seviyesinde

Baker Hughes verilerinin açıklanmasının ardından, uluslararası en yaygın kullanılan Londra Brent türü petrolün varil fiyatı 48,12 dolara, ABD'nin Batı Teksas tipi ham petrol varil fiyatı da 45,84 dolara kadar düştü.

ABD'nin ham petrol üretiminin artmaya devam etmesi ve ticari ham petrol stoklarının geçen hafta yükseliş kaydetmesinin ardından küresel piyasada petrol fiyatları çarşamba günü son 1 ayın en düşük seviyesine gerilemişti.

Kaynak: AA