Kerem Hasanoğlu Açıklaması 'Savaş Mağduru Çocukların Yarısı Depresyonla Mücadele Ediyor'

Türkiye Milli Pediatri Derneği, uzun süredir kol kanat gerdiği mülteci çocukları, bu kez de “Her şey sevgi ile başlar" adlı sosyal sorumluluk projesiyle kucaklıyor. Sanat ve spor dünyasının önemli isimleri de, derneğe destek vererek mülteci çocuklar için harekete geçiyor.

Kerem Hasanoğlu Açıklaması 'Savaş Mağduru Çocukların Yarısı Depresyonla Mücadele Ediyor'
Türkiye Milli Pediatri Derneği, Genel Koordinatörü Kerem Hasanoğlu, savaş mağduru çocukların yarısının depresyonla mücadele ettiğini belirterek, “Durumu daha iyi özetleyebilmek, anlayabilmek için araştırmalara bakmak lazım. Ülkemize sığınan her dört mülteci çocuktan üçü, ailesinden birini savaşta kaybetti. Üç çocuktan birinin fiziksel şiddete uğradığı tespit edildi. Üç çocuktan ikisi, ailesinden bir yakının fiziksel şiddete maruz kaldığını kendi gözleriyle gördü. Çocukların yüzde 35’i travma sonrası stres bozukluğu yaşıyor. Yüzde 49’u depresyonla mücadele ediyor. Dolayısıyla derneğimiz çocuklarda travmatik stres belirtilerinin, depresyon gibi klinik tabloların ya da sosyal problemlerin kronik hale gelmemesi için onların rutin bir hayata dönmesini amaçlıyor. Ancak bu hiç de kolay değil. Çünkü bu çocukların güvene, sevgi dolu bir ortama ihtiyaçları var. Onların desteklenmesi, tedavi edilmesi ve en önemlisi dinlenmesi, kendilerine anlayış gösterilmesi gerekiyor. İşte bu yüzden hayata geçirdiğimiz “Her şey sevgi ile başlar" projesinin ilk amacı herkesin bu çocukları anlamasını sağlamak. Eğer bu empatiyi sağlayabilirsek ardından yaralarının sevgiyle sarılması gerekiyor. Biz dernek olarak mülteci çocukların yaşadıkları psikolojik travmaları atlatmaları için uzman desteği sağlamak ve onları eğitim hayatlarında diğer öğrenciler tarafından Türk misafirperverliğiyle kucaklanmalarını sağlayıp kaynaştırmak için kolları sıvadık. Bu amaçla toplumsal bir bilinç ve farkındalık yaratarak kanayan bir yaraya dikkat çekmek istiyoruz. Savaş mağduru mülteci çocukların yaşadıkları psikolojik travmaları atlatmaları için sağlanan uzman desteğinin yanı sıra, toplumda farkındalık oluşturarak Türk misafirperverliğiyle kucaklanmalarını sağlayıp kaynaştırmayı hedefliyoruz" dedi.

Hasanoğlu, 2011’den bu yana iç savaş nedeniyle Türkiye’ye sığınan mülteciler ve özellikle de çocuklara özel ilgi gösterdiklerini belirterek "Sığınmacılar için AFAD’ın kurduğu ve yönettiği barınma merkezleri ve kamplar dışında özel programlar yürütüyoruz. Göçmen çocukları bekleyen fiziksel ve ruhsal sağlık sorunları açısından bölgedeki doktorları bilgilendiriyoruz. Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa, Adana’da doktorlara yönelik çok sayıda bölgesel eğitim toplantısında bin 700 çocuk hekimine ulaşıldı. Çadır Kent’te yaşayan anne-babalara ulaşılarak çocuk sağlığı ve koruyucu hekimlik üzerine bilinçlendirme çalışmaları yürütülüyor. Yine buralarda yaşayan sığınmacı ergenlerin sorunlarının tespiti için Sağlık Bakanlığı ile işbirliği yapılıyor. Dernek yönetim kurulu üyeleri, Osmaniye-Cevdetiye Çadır Kenti ziyaret edip annelere ve ergenlere yönelik eğitim programları uyguladı. Osmaniye Valiliği, Osmaniye İl Halk Sağlığı Müdürlüğü Sağlık Eğitimi Daire Başkanlığı ile birlikte toplam 2.000 anneye ulaşıldı. Kamplar ziyaret edilip annelerle çocuklarla ilgili birebir iletişim kuruldu" dedi.

Kaynak: İHA