Görme Engellilerin Hayatını Kolaylaştıracak Proje

Kütahya’nın Simav ilçesinde, Dumlupınar Üniversitesi Simav Teknoloji Fakültesi Elektrik, Elektronik Bölümü son sınıf öğrencisi Emre Selçuk Demir, sensörler yardımıyla görme engelliyi gitmek istediği yere güvenli bir şekilde ulaştıracak konuşan baston geliştirdi.

Görme Engellilerin Hayatını Kolaylaştıracak Proje
Simav Teknoloji Fakültesi Elektrik, Elektronik Bölümü son sınıf öğrencisi Emre Selçuk Demir, Türkiye’de bir ilk olduğuna inandığı renk ayrımı özelliğine sahip ve bu özellikleri kullanıcısına 2 saniyede bir aktarmak suretiyle onun yaşamını kolaylaştıran konuşan bastonunu okulunu bitirme projesi olarak yaptığını söyledi.

Projeyi hayata geçirirken ilçede yaşayan görme engelli bir vatandaştan esinlendiğini anlatan Demir, engellilerin engellerini kaldırmak için çalıştığını bunu da başardığı için mutlu olduğunu söyledi.

Demir, "Simavlı görme engelli vatandaş yolda yürürken o kadar sıkıntı çekiyordu ki, ben de tüm ülkedeki görme engellilerin yaşamını kolaylaştırmak için ne yapabilirim diye düşünmeye başladım. 3 aylık bir çalışmanın sonucu sensörler, mini kulaklık ve hafif metal bir çubuk kullanarak yoldaki renkleri ayırabilen ve bunu 2 saniyede bir kullanıcısına aktarabilen bir baston icat ettim. Baston, kullanıcının, görme engellilerin ulaşımının daha rahat ve güvenli olması için kaldırımlara çekilen sarı ve kabartmalı bantlardan gitmesini sağlıyor. Sarı bantın dışına çıkarsa baston bunu mekanik ses efektiyle bildirmiş oluyor. Böyle bir baston henüz icat edilmedi. Çok mutluyum" diye konuştu.

Demir, öğretmen ve okul arkadaşlarının da bu projeyi beğendiğini belirterek, "Bastonda kullandığım parçaların tamamını kendim tedarik ettim. O nedenle çok ucuza mal oldu. Projem desteklenirse daha da geliştirilebilir. Görme engelliler yolda yürürken birçok sorunla karşılaşıyor. Özellikle kendileri için yola döşenen renkli taşları ayırt edemiyorlar. Bazı yollarda bisikletliler için mavi taşlar döşeniyor. Bazı yerlerde başka amaçlar için kırmızı taşlar döşeniyor. Benim icat ettiğim baston renk ayırımını yaparak kullanıcısına iletiyor. Böylelikle görme engelli vatandaş kendisine iletilen renkleri duyarak yoldan çıkmamış ve gideceği yere de güvenli bir şekilde ulaşmış oluyor. İcat ettiğim bastonun engellilerin yaşamını kolaylaştıracağına inanıyorum" diye konuştu.

Kaynak: İHA