Çocuklar Böceklerden Korkmamayı Öğrendi

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’ne bağlı Böcek Şenlik Okulu Kırıkkale’nin Delice ilçesindeki çocuklara böceklerden korkmamayı ve böceklerin ekoloji için önemini anlattı.

Çocuklar Böceklerden Korkmamayı Öğrendi
Ankara Üniversite’ne bağlı Çocuk Üniversitesi ile ortak çalışan Böcek Şenlik Okulu pek çok ilkokulda hem öğretmenlere hem de çocuklara böceklerin ekolojiye katkıları üzerine ve ekolojik dengeyi korumak insanların nasıl katkılar sunacaklarını böcekler üzerinden anlatarak eğitim veriyorlar. Eğitime katılan çocuklar, teorik eğitim sonrası yapılan uygulamalı eğitim ile bir yandan eğlenerek bir yandan da öğreniyor.

Böcek Şenlik Okulu’nun son durağı Kırıkkale’nin Delice ilçesi idi. Okul üyeleri burada iki gün eğitim düzenlediler. İlk gün öğretmenlere eğitim veren Böcek Şenlik Okulu, ikincisi gün ise Delice Cumhuriyet İlkokulu öğrencilerine eğitim verdi. Öğrenciler farklı böcekleri tanıyarak aslında böceklerin o kadar da korkulacak bir şey olmadığını öğrendiler. Teorik eğitim sonrası bowlingden çizgi filme birçok etkinlik düzenlendi.

Yapılan etkinliklerden özellikle atrap ile böcek toplama etkinliğini çocukların yoğun ilgisini çekti.

Böcek Şenlik Okulu Proje Koordinatörü ve aynı zamanda Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Özkan, Böcek Şenlik Okulu’nu şöyle anlattı: “Ankara Üniversitesi Türkiye’nin ilk Çocuk Üniversitesi’ni kurdu. Çocuk Üniversitesi toplumda ekoloji farkındalığını oluşturmak için burada bugün. Aslında Çocuk Üniversitesi, çocuklara bilimin eğlenceli yönünü anlatmak, çocuklara bilimi ve sanatı sevdirmek için vardır. Avrupa’da yaklaşık 200 kadar Çocuk Üniversitesi var, şu anda Türkiye’de de sayıları 20’ye kadar indi. Bizim okulumuzun adı Böcek Şenlik Okulu, bu okul çocukların doğadan kopmamasını öğretmek için var. Çocuklar dünyanın en büyük canlı grubu olan böceklerden çok korkuyor. Peki, böcekten korkmak ne anlama geliyor. Böcekten korkan bir çocuk, doğadan korkuyor demektir, doğadan korkan bir çocukta ilerde çok iyi bir eğitim almış olsa dahi iyi bir mühendis olamaz, iyi bir araştırıcı olamaz, iyi bir öğretmen olamaz, iyi bir sanatçı olamaz. Eğer doğa bilincini öğretirsek bu çocuklarımız çok iyi okulları kazandıktan sonra çok verimli üretken olabileceklerine inanıyoruz. Neden böceklerle çalışıyoruz çünkü bölümümüz entomoloji yani böcek bilimi, böcekler doğanın her tarafında var. Bahçede var, ağaçlarda var, evlerde var hatta saçımızda var dolayısıyla böceğin olmadığı bir yer yok. Burada da görüldüğü üzere böceklerimizi de getirdik. Aynı zamanda fakültede zararlı böcekleri baskılayan faydalı böceklerimiz var, ilaç alternatifi ürettiğimiz böcekleri hem bilimsel amaçla kullanıyoruz hem de çocuklara doğa bilincini ekolojiyi öğretmek için buradayız.”

“Eğlenerek, öğretiyoruz”

Çocuklara verdikleri eğitimde eğlence rolüne değinen Prof. Dr. Cem Özkan, “Burada salt bilgi yüklemiyoruz. Gördüğünüz üzere bowlingle ekolojiyi öğretiyoruz, ipek böceğini verip bunların evrelerini öğretiyoruz, yumurtası, larvası, pupası, ergini nasıl koza ördüğünü görüyor çocuklar. Tabii sanatsal etkinliklerde yapıyoruz, bilimsel eğitimler verdikten sonra parmak boyası yaptırıyoruz. Arıdan çok korkuyor çocuklar, arıdan korkmamaları için cam bir sütun içerisinde arıyı yakında inceleme fırsatları buluyorlar. Birçok çocuk mikroskop altında böcekleri inceleme fırsatı buluyor. Böcek Şenlik Okulu Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi olarak bir sosyal sorumluluk projesidir, dezavantajlı bölgelere gidiyoruz daha çok. Bugünde burada Kırıkkale’nin Delice İlçesinde çocuklara bu eğitimi verdik” dedi.

Ciddi manada çocuklar için bugünün eğitim öğretim yılı açısından en eğlenceli günü olduğunu düşündüğünün altını çizen Delice İlçe Milli Eğitim Müdürü Halil İman, "Böceklerle ilgili birçok bilinmeyen, görülmeyen üzerinde farkındalık kesinlikle oluştu. Dün öğretmenlerimize bu eğitim verildi.

Öğretmenlerimiz dahi, böceklerden korkan öğretmenlerimiz dahi böceklerden korkulmaması gerektiğini ve böceklere yaklaşılması gerektiğinin farkına vardılar. Şu gerçeği anladık biz, böcekten korkan öğretmen, öğrencisine böcekten korkmamayı öğretemez. Önce öğretmen böcekten korkmamayı öğrendi ve çocuklarına da böcekle yaşamayı, böceğin bize ne kadar faydalı olduğunu çünkü dünyamızdaki canlı türünün üçte ikisi böceklerden oluşuyor. Biz eğer bu üçte ikilik kısımdan korkar isek ciddi manada bilime teknolojiye kapalı bir halde yaşamış oluruz. Çocuklarımız için bambaşka farklı bir gün oldu ve gördüğünüz gibi herkes eğlenceli, dışarıda az önce etkinlikler yaptık, böcek toplandı. Çocuklar artık topraktan böcek bulmaya başladılar ve önceden korktukları böceklere şu anda çok rahat değebiliyorlar, onlarla birlikte yaşamak gerektiğinin farkına vardılar” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA