CHP İstanbul Milletvekili Tanal Açıklaması

'Türkiye neden Gülen'i yargılamaktan vazgeçiyor? Herhalde yargılanırsa maddi gerçekler ortaya çıkacak. AKP ile olan bağlantılarının ortaya çıkmaması için böyle bir yola başvurdular'

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Fetullah Gülen'in vatandaşlıktan çıkarılması konusunda, 'Türkiye neden Gülen'i yargılamaktan vazgeçiyor? Herhalde yargılanırsa maddi gerçekler ortaya çıkacak. AKP ile olan bağlantılarının ortaya çıkmaması için böyle bir yola başvurdular.' dedi.

Tanal, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, İçişleri Bakanlığı tarafından 130 kişilik vatandaşlıktan çıkarılma listesi yayımlandığını anımsattı.

Bu listenin 91. sırasında FETÖ'nün elebaşı Fetullah Gülen'in olduğunu belirten Tanal, 'Türkiye Gülen'i vatandaşlıktan atmak istiyor. Ancak bazı durumlar vardır ki bir suçluyu vatandaşlıktan atmak kimi zaman ceza değil ödül oluyor. Şu anda da öyle bir durumla karşı karşıyayız. Türkiye'nin ABD ile imzaladığı, 'suçluların geri verilmesi ve ceza işlerinde karşılıklı yardım anlaşması' var.' ifadesini kullandı.

Anlaşmayı anlatan Tanal, şöyle devam etti:

'Biz bu anlaşmaya dayanarak FETÖ'nün Türkiye'ye iade edilmesini istiyoruz. Ancak vatandaşlıktan çıkarılırsa Gülen'in iadesi söz konusu olmayacak. Gülen, ABD vatandaşı olursa iade imkansız hale gelecek. Gülen'i vatandaşlıktan atmak, onu özgür bırakmaktan başka bir şey değildir. PKK terör örgütünün elebaşı Abdullah Öcalan Türk vatandaşı, onu vatandaşlıktan çıkarmadık; böylece onu Kenya'dan alabildik. Vatandaşlıktan çıkarsaydık alabilir miydik? Gülen'i vatandaşlıktan çıkarıyorsak, Öcalan'ı neden çıkarmadık?

Vatandaşlıktan çıkarırsak Fetullah Gülen vatansız olacak. Peki vatandaşlıktan çıkarıldıktan sonra suç işlemeye devam ederse ne yapacağız? Yeni bir darbeye kalkışırsa ne yapacağız? Türkiye'de bulunmadığı ve Türk vatandaşı olmadığı için onu yargılama hakkımız olmayacak. Tekrar bir darbe yapmamasının garantisi var mı? Gülen kendi ayağıyla Türkiye sınırlarına girmeden yargılanamayacak.'

'Türkiye neden bu kişiyi yargılamaktan vazgeçiyor, iktidar Gülen'e bu ödülü neden veriyor?' sorusunu yönelten Tanal, 'Herhalde yargılanırsa maddi gerçekler ortaya çıkacak. AKP ile olan bağlantılarının ortaya çıkmaması için böyle bir yola başvurdular.' dedi.

Mahmut Tanal, 130 kişilik listede neden Adil Öksüz'ün olmadığını da sordu.
Kaynak: AA