'Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Ve Elektrik Sistemine Entegrasyonları' Semineri ÇOMÜ'de Yapıldı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Enerji Kaynakları Araştırma Merkezi (ÇEKAM) ile Fen Bilimleri Enstitüsü Enerji Kaynakları ve Yönetimi Anabilim Dalı Başkanlığı işbirliğinde düzenlenen ‘Yenilenebilir Enerji Teknolojileri ve Elektrik Sistemine Entegrasyonları’ başlıklı seminer, Mühendislik Fakültesi Turgut Özal Konferans Salonunda, sektör temsilcilerinin yanı sıra Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Erdem, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Tarhan, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Çavuş Şahin, akademik ve idari personelin katılımıyla gerçekleşti.

'Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Ve Elektrik Sistemine Entegrasyonları' Semineri ÇOMÜ'de Yapıldı
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından, ÇOMÜ Enerji Kaynakları ve Yönetimi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Sermet Koyuncu, ‘Enerji Tasarrufu için Organik Elektronik Cihazlar’ başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Yıldırım Enerji Holding CEO’su ve Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Tamer Turna ‘YEK’lerin Sistem Entegrasyonuna Yönelik Analiz ve Çözüm Önerileri’ adlı sunumunda konu hakkındaki görüşlerini katılımcılarla paylaştı. Seminerde Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü’nden Doç. Dr. Ceylan Zafer ‘Yeni Gelişen Fotovoltaik Sistemlerde Son Durum ve Trendler’ başlığını genişletirken, Yıldırım Enerji Holding Proje ve Tasarım Direktörü Cemil Beşe ‘Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Sistemine Teknik Etkisi’ adlı çalışmasını paylaştı.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Erdem ise yaptığı açılış konuşmasında, “Allah insanı yeryüzüne halife olarak yarattığını beyan etmektedir. Peki, halife ne demek? Genel anlamı itibariye dünyaya hükmetme yeteneği anlamına gelmektedir. Allah’ın insana bir parça da olsa dünyaya hükmetme imkanı verdiğini tarih boyunca net olarak görüyoruz. 19. ve 20. yüzyılda insan, ilim ve bilim geliştiği için dünyaya hükmettikçe enerjiye ihtiyaç duymuştur. Bu sebepten, bugün düzenlenen toplantı büyük önem taşımaktadır. Alanında uzman isimleri de burada ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.

Seminerin öğleden sonraki bölümünde ise ÇOMÜ Enerji Kaynakları Araştırma ve uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. İsmail Tarhan ‘ÇOMÜ’deki Yenilenebilir Enerji Faaliyetleri’ konusundaki çalışmalarını aktardı.

Yenilenebilir Enerji ile ilgili çalışmalarını hız kesmeden sürdürdüklerini belirten ÇOMÜ Enerji Kaynakları ve Yönetimi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Sermet Koyuncu ‘Enerji Tasarrufu için Organik Elektronik Cihazlar’ başlıklı sunumunda, günümüzde fosil yakıt kaynaklı elektrik üretiminin pazarda büyük bir pay sahibi olduğunu belirterek, bu kaynakların kısıtlı kaynaklar olduğunu vurguladı.

Yıldırım Enerji Holding CEO ve Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Tamer Turna sunumunda, mali ve teknik yönden zorlu elektrik pazarında esnekliğin öneminin altını çizdi. Dr. Turna, "Enerji üretiminde yüzde 100 yani tümüyle yenilenebilir enerji kaynaklarına dayanan bir üretim filosunu tesis etmek ana hedeftir. Ancak, bugünün teknolojisi ve maliyetleriyle bu geçiş ne yazık ki bugünden yarına olası değildir. Geçiş döneminde akıllı bir üretim karması hedeflenmesi ve ilk aşamada eski teknolojili en az yüzde 43’lük verim sağlayamayan termik santrallerin kapatılması büyük önem taşıyor. Aksi takdirde yüzyılın sonu için hedeflenen kritik 2 derecelik sıcaklık artışı eşiğini sağlamamız mümkün görünmüyor" dedi.

‘Yenilenebilir Enerji Teknolojileri ve Elektrik Sistemine Entegrasyonları’ başlıklı etkinliğin kapanışında konukların soru cevapları eşliğinde gerçekleştirilen yüzde 100 Yenilenebilir Enerji Teknolojilerine Gerçekçi Bakış Paneli ile seminer tamamlandı.
Kaynak: İHA