Üniversite Öğrencileri İmkanlarıyla Robot Yaptı

MKÜ Hassa Meslek Yüksekokulu öğrencileri, nükleer atık, arama kurtarma faaliyetleri ve güvenlik çalışmalarında kullanılabilecek iki robot ile tabletle kontrol edilen araç prototipi geliştirdi.

Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Hassa Meslek Yüksekokulu öğrencileri, nükleer atık, arama kurtarma faaliyetleri ve güvenlik çalışmalarında kullanılabilecek iki robot ile tabletle kontrol edilen araç prototipi yaptı.

Mobil Teknolojileri ve Elektronik Haberleşme sınıfındaki 3 öğrenci, imkanlarıyla 'defuse' ve 'casus kol' robotunu ve tabletle kumanda edilen 'topaç' isimli araç prototipi yaptı.

Öğrencilerin yaptığı robotlar, nükleer atık, arama kurtarma faaliyetleri ile güvenlik çalışmalarında kullanılacak şekilde tasarlandı.

Projeyi yürüten öğrencilerinden Oğuzhan Özmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, topluma yararlı olabilmek adına bu projeleri hayata geçirmek istediklerini söyledi.

Arkadaşlarıyla yaşanan son olaylardan etkilenerek askeri alanlarda kullanılabilecek projeler yapmaya karar verdiklerini belirten Özmen, 'Bir aylık zaman içinde 3 arkadaşımla gece gündüz çalışarak ve kısıtlı imkanlarımızla nükleer atık, arama kurtarma faaliyetleri ile askeri güvenlik çalışmalarında kullanılabilecek robot ile tabletle kontrol edilen araç prototipi geliştirdik.' dedi.

Güvenlik görevlilerin can güvenliği için projeyi hazırladıklarını belirten Özmen, 'Asker ve polisimizin karşılaştığı zorlukları her gün televizyonlardan izliyoruz. Bizde bu ülkenin birer ferdi olarak böyle bir yol izlemeye başladık. Mayın, patlamamış mühimmat, bomba ve nükleer atıklarla mücadelede etik rolü olacağını düşündüğümüz defuse ve casus kol robotlarıyla, tabletle kumanda edilen topaç isimli araç prototipi yaptık.' dedi.

Özmen, bu çalışmanın şüpheli paketlerin bir yerden güvenli şekilde taşınmasında, uzaktan kumanda yöntemiyle kontrol sağlayacağını kaydetti.

- Robotun parçalarını 3 boyutlu yazıcıyla çıkardık

Elektronik Haberleşme Bölümü son sınıf öğrencisi Eskan Esen ise projenin çizimlerinin ardından robotun parçalarını 3 boyutlu yazıcıdan çıkardıklarını belirtti.

Projenin güvenlik güçlerinin karşılaştığı sıkıntıların önüne geçeceğini ifade eden Esen, 'Yaptığımız robotları daha da geliştirerek geniş kapsamlı kullanılabilirliğini sağlamak istiyoruz. Farklı projeler yaparak topluma daha fazla yarar sağlamak isteriz.' diye konuştu.
Kaynak: AA