Ramazan'da Oruç Diyeti

Diyetisyen Cansu Kargu, Ramazan ayını kilo almadan atlatılması için oruç diyeti önerdiğini söyledi.

Ramazan'da Oruç Diyeti
Uzmanlar, oruç tutarken dengeli beslenip aynı zamanda kilo almamak için iftar ve sahur yemeklerinde diyet öneriyor. Diyetisyen Cansu Kargu, Ramazan ayında diyetlerine devam edecek olanlara bu süreci kilo almadan ya da az olsa kilo kaybederek atlatacağı şekilde sağlıklı bir oruç diyeti önerdiğini ifade ederek, "Fakat kilo vermek için oruç tutsak olur mu? sorusunun cevabı ’hayır.’ Ramazan kilo vermek için doğru bir süreç değil. Ramazan’da azalan öğün sayısı, azalan sıvı tüketimi, fiziksel aktivite ve tüm bunlara bağlı olarak düşen metabolizma hızı kilo verme sürecini zorlaştırıyor. Bu süreci; yoğun kilo verme amacından ziyade kilo sıkıntımız yoksa kilo almadan atlatmak ya da eğer kilo sıkıntımız varsa az da olsa yağdan kilo vererek atlatmak daha doğru bir hedef olacaktır" dedi.

Kargu, kastan ve sıvıdan değil de yağdan kilo vermek isteyenlerin Ramazan ayında öncelikle sahurun mutlaka yapılması ve sahurda kahvaltılık tarzda hafif besinler tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

Sahurda en az 1 yumurtanın tüketilmesi gerektiğini ifade eden Kargu, "Yumurta anne sütünden sonraki en kaliteli proteindir ve tok tutma özelliği vardır. Bunun yanında çok tuzlu olmayan bir miktar peynir mutlaka olmalı, 5-6 adet tuzsuz zeytin ya da iki ceviz içi alınabilir. Yanında bol maydanoz, dereotu tüketimi sindirimi hızlandırırken tokluk sürecini uzatır. Bunlara ilaveten ben danışanlarıma sahurda bir porsiyon süt grubu; süt, yoğurt, ayran mutlaka öneriyorum. Hem günlük tokluk süresi uzasın hem de Ramazan’da yetersiz protein alımının önüne geçilmesi için. Ayrıca sahurda tuzlu, yağlı, salamura ürünler ve şarküteri ürünlerinden uzak durulmalı. Bunlar vücutta ciddi ödem yapar ve ertesi gün ekstra susuzluk hissi yaratırlar. Sahurda karbonhidrat olarak ise pide yerine esmer ekmek grubunu tüketmek tokluk süresini uzatacaktır. Miktarına gelince 1-2-3 dilim kişinin enerji miktarına göre değişir" diye konuştu.

Orucu hurma, çorba ve su ile açtıktan sonra 15-20 dakika mutlaka ara verilmesi gerektiğini ifade eden Kargu, "Çünkü 17-18 saat aç kalan boş bir mideye birdenbire yoğun ana yemeği sindirmeye zorladığımızda midemiz o an tamamını sindiremiyor ve depolamaya meylediyor. Bu arayı evdekilere servisle geçirebilir ya da ibadetle değerlendirebiliriz. Sonrasında tekrar sofraya oturduğumuzda protein, karbonhidrat ve yağ açısından dengeli bir menü ile devam edebiliriz. Protein yerine geçebilecek ızgara, haşlama ya da fırınlanmış et, tavuk, balık ya da kurubaklagil yemekleri belirli ölçülerde bulunmalı. Yine peynir, yumurtada et yerine geçen bir diğer kaliteli protein kaynağıdır. Bir sebze yemeği mutlaka bulunmalı yanında salata olmalı, pideye gelince bayanlar bir avuç içi kadar erkekler ise iki avuç içi kadar tüketebilirler. Sütlü tatlılara yer verilmeli, bunlar özellikle tencerede yapılan sütlü tatlılar olmalı. İrmik, tavuk göğsü, az şekerli muhallebi ya da Ramazan’ın vazgeçilmezi güllaç olabilir. Kilo problemi olmayanlar Ramazan’da haftada 2-3 kez, kilo problemi olanlar ise haftada 1 kez tatlı tüketebilirler. Günde 1 porsiyon mevsim meyvesi tatlı ihtiyacını karşılamada bir diğer seçenektir. Bu kiraz, şeftali, elma, kivi, erik her meyve olabilir. Dondurma yine iyi bir kalsiyum kaynağıdır. Tatlı ihtiyacını da karşılar. Ramazan’da iki top vanilyalı dondurma güzel bir ara öğün yerine geçebilir" ifadelerini kaydetti.

Kaynak: İHA