Mevlevihane Görüntü Kirliliğinden Kurtarılıyor

İslami eser olarak Türkiye’nin ve dünyanın en önemli ahşap Mevlevihanesi’nin tarihi dokusuna uygun olarak çevre düzenlemesi ve restorasyonu için çalışma başlatıldı.

Mevlevihane Görüntü Kirliliğinden Kurtarılıyor
Tokat Mevlevihanesi, Muslu Ağa Köşkü restorasyonu ve peyzaj düzenlemesi işi 1 milyon 869 bin TL’ye ihale edildi. Müteahhit firma tarafından Muslu Ağa köşkünde ve park haline dönüştürülecek olan alanda çalışmalar başlatıldı. Vakıflar Bölge Müdürü Yılmaz Kılınç, Mevlevihane’nin çevre düzenlemesi ile birlikte daha güzel bir görünüme kavuşacağını söyledi.

Mevlevihanesi’nin restorasyon çalışmaları kapsamında ziyarete kapatıldığını ifade eden Kılınç, "Yaklaşık 200 gün sürecek olan restorasyon çalışmaları kapsamında Mevlevihane’nin dış yüzeyindeki sıvası tamamen kazınarak yeniden yapılacak. Ahşap bölümleri de elden geçirilerek verniklenecek. Ayrıca Muslu Ağa köşkünde de aynı çalışmalar yapılacak. Güvenlik sistemleri yenilenecek. Bay, bayan ve engelli tuvaletleri yapılacak. Boş durumda bulunan Milli Emlak’tan tahsis edilen alanda da çevre düzenlemesi yapılarak yeşillendirilecek. Yerli ve yabancı turistlerin oturup dinlenebilecekleri kamelyalar yapılarak tarihi dokuya uygun hale getirilecek” dedi.

Öte yandan Behzat Caminde de Vakıflar Bölge Müdürlüğü olarak çalışma yapıldığının altını çizen Müdür Kılınç, “Behzat Caminin şadırvanı ve tuvaletleri yaklaşık 325 bin TL’ye yapılacak olan çalışmalar ile yenilecek. Çalışmalar kapsamında ayrıca engelliler için tuvalet girişine asansör yapılacak” diye konuştu.

Kaynak: İHA