Başkan Akkaya, Arsa Sahiplerinin Problemini Çözüyor

Konya’nın Akşehir İlçe Belediye Başkanı Salih Akkaya, arsa mağduru olan vatandaşlar için çalışma başlattı.

Başkan Akkaya, Arsa Sahiplerinin Problemini Çözüyor
Mülkiyeti Akşehir Belediyesi adına kayıtlı Yarenler Mahallesi Hacıkırık Mevkiinde bulunan toplamda 60 adet arsa, 23 Ekim 1996 tarihinde noter kurasıyla Bel-Pet Petrol Ürünleri A.Ş. tarafından noter kurası çekilerek haricen satılmıştı. Taşınmazları satın alan kişilerden 46 kişi tarafından 43 adet parsel için Akşehir 1. Asliye Hukuk Mahkemesinin 2006/353 Esas sayılı dosyası ile Bel-Pet A.Ş, aleyhine 17.07.2016 tarihinde dava açılmıştı. Uzun yıllar devam eden dava sonrasında Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, mağdur olan arsa sahibi vatandaşların sorununa el atarak bu mağduriyetin giderilmesi amacıyla arsa sahiplerine mahkeme ilamında belirtilen rakamları 6 Haziran 2017 tarihine kadar yasal faiziyle birlikte hesap edilerek ödenmesine karar verdi. Mağdur arsa sahiplerine paralarının ödenmesi ile ilgili olarak Akşehir Belediyesi Meclis Salonunda bir toplantı düzenlendi.



Toplantıda konuşan Başkan Akkaya, “1996 yılında arsayla ilgili bir mağduriyetiniz vardı. O mağduriyeti, yüce mahkemelerimizin belirlediği değer üzerinden sizlere ödeyerek inşallah bu mağduriyeti bugün itibari ile gidermiş olacağız. Bizde Akşehir Belediye Başkanı Adayı olduktan sonraki süreçte sizlere çeşitli ortamlarda ziyaret ettiğimizde bu konular gündeme geldi ve yıllardır çözülmeyen bir sorun olarak bize ifade edildi. Bizde göreve geldikten sonra bunu nasıl çözeriz diye epeyce çalıştık ve kısmet bugüneymiş. Tabi mahkemelerimizin kararları, avukatların kararları ve bizlerinde çözüm noktasındaki gayretiyle bugün bu aşamaya geldik. Bugün sembolik olarak biraz sonra bir çek vereceğiz. Bugün itibari ile bu sorunu çözmüş olacağız. Bu malum arsalar Yarenler Mahallesi Hacıkırık mevkiinde Akşehir Belediyesi adına 60 tane parselden oluşuyor ve büyüklükleri 400 ve 500 metrekare arasında değişen büyüklükte 23 Ekim 1996 tarihinde noter kurasıyla sizlere satışı yapılmıştı. Akşehir Belediyemizin şirketi olan BEL-PET A.Ş. tarafından bu satış yapılmıştı ve bu konu ile ilgili birçok detaylara girip sizleri yormaya gerek yok. Şu veya bu şekilde bu arsalar verilememiş şirket batmış, böyle bir mağduriyette ortaya çıkmış. Bugüne kadar yaklaşık 21 yıllık bir süreçte böyle bir mağduriyet yaşanmış. Bu 60 parselimizden 43 parsel sahibi kişi olarak da 46 kişi, 17 Temmuz 2006 tarihinde dava açmış ve davada geçtiğimiz günlerde sonuçlanmış oldu. Yargıtaya gitti bozuldu ama tekrar geldi, ancak en sonunda geçtiğimiz ay sonuçlanmış oldu. 17 Parsel sahibi hemşehrimiz dava açmamış. Şimdi biz bugün itibariyle bu dava açan 43 parsel sahibimizin mahkemelerin belirlediği değer üzerinden ödemesini çek olarak vereceğiz. Daha sonra hukuki süreç gereği onu Avukat Mustafa Gökyar Bey sizlere verecektir. 17 parsel ile ilgilide basın mensuplarımız sormadan ben söylemiş olayım, çalışmamız devam ediyor. Onları da mağdur etmeden mahkemenin aynı değerlendirmesi üzerinden ödemesini yapmayı düşünüyoruz. Bunun içinde avukatımız çalışıyor” dedi.



"İşi çözme noktasında böyle bir adımı oluşturduk"

Vatandaşları mağdur etmemek için çalıştıklarını söyleyen Başkan Akkaya, “Bazılarında tereddüt duyulan konular var, bir parsele iki müracaatı olan yerler var, onları da değerlendirdik, ayıkladık netleştirilmesiyle o mahkemeye vermeyen Akşehirli hemşehrilerimizin de mağdur edilen hemşehrilerimizin de paralarını ödeyeceğiz. Mahkeme, o gün yatırdığınız, 1996 yılında yatırdığınız parayı bugünümüze güncelleyerek bir değer tespit etmiş, biz o değere göre vereceğiz tabi ki. Zaten başka türlüde bizim başka bir şey yapmamız mümkün değil. Mahkeme kararı varken o değer üzerinden ödeyeceğiz. Sonuç olarak kişi başı bugünkü 6 Haziran 2017 tarihi itibariyle oluşan değer artışıyla 51 bin 118 lira 13 kuruş, tam ödenmesi gereken bir rakam tespit edilmiş ve onu biz size ödeyeceğiz. Mahkemeye vermeyen hemşehrilerimizin de önümüzdeki günlerde inşallah o netleştirmeyi yaptıktan sonra ödemesini gerçekleştireceğiz ve inşallah onlarla da helalleşeceğiz. Bu işi çözmek bugün bize kısmetmiş. ‘Benden önceki dönemde olmuş, benim problemim değil’ gibi bir yaklaşım doğru olamazdı. Bizlere emanet verdiniz, oy verdiniz, görev emanet ettiniz. Eğer şuanda da çözme yetkimiz var, çözmezsek bunda vebal olacağını düşündüğüm için elimizden geldiğince belli riskleri de alarak, çünkü o arsa belediye adına borç şirketin, anonim şirket birçok detayları sizlerde biliyorsunuz bunu kolayca çözmek mümkün değildi. Ama nihayetinde amacımız arsaları verebilmekti. Ama baktık ki, arsayı veremiyoruz bari bedelini verelim artı mahkemede zaten arsa alma üzerinde değil bedel alma üzerinden olayın çözmenin kolay olacağını düşüncesiyle sanıyorum o yöne yüklenmiş ve ödediğiniz paraların bugünkü değerini belirlemiş. Tabi bu azdı ya da çoktu denebilir ama biz bu konuya dediğim gibi uzun zamandır, 3 yıldır emek veriyoruz. İnşallah bugün itibariyle noktayı koyacağız. İnşallah bu işi çözme noktasında böyle bir adımı oluşturduk, bu gün size çeki vereceğiz ve helalleşmek istiyoruz. Size verilen ödemeler adalet mekanizmamızın, adliyemizin, yüce mahkememizin verdiği bir değer. Bunun üzerinden inşallah bizde işlemleri tamamlamış olalım ve hayırlı olsun diyorum. 21 yıllık bir süreç olmuş ama bu aldığınız paralar inşallah bereketli olur ve sizin beklentilerinize karşılık olsun” diye konuştu.

Toplantıda konuşan davacıların Avukatı Mustafa Gökyar’da Başkan Akkaya’nın ahde vefa ve kul hakkı yenmemesi noktasında büyük özveri gösterdiğini belirterek, “Başkanımız şirket borcunu üstlendi. Şirketin içinde hiçbir şey yok şu anda. Ben şirketi icraya koysam tahsil edilmeyecek durumdaydı. Şirket borcu denilip ödenmese ödenmeyebilirdi ama başkanımız kul hakkı düşüncesiyle bu konuyu üstlenerek sizlerle helalleşmek adına bu ödemeleri yapıyor” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, mağdur arsa sahipleri Avukatı Mustafa Gökyar’a mağdur arsa sahiplerinin toplam ödeme miktarı olan 2 milyon 300 bin liralık sembolik bir çeki takdim etti. Toplantı sonrası mağdur arsa sahipleri ve Başkan Akkaya helalleşerek hatıra fotoğrafı çektirdi.

Toplantıya; Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, Belediye Başkan Yardımcısı Yahya Yıldız, Belediye Meclis Üyeleri Yusuf İzzettin Yayla, Asuman Çörekçi Haydanlı, Belediye mali Hizmetler Müdür Vekili Ali Bozbay, Belediye Avukatı Dilek Meral Arslan ve Davacıların Avukatı Mustafa Gökyar ile mağdur arsa sahipleri katıldı.

Kaynak: İHA