UTSO Başkanı Kandemir Açıklaması

'TBB 2017 OcakNisan dönemi çek istatistikleri ile ilgili açıkladığı rapordaki yanlışlık yapılan itiraz üzerine düzeltildi'.

Uşak Ticaret ve Sanayi Odası (UTSO) Başkanı Selim Kandemir, Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) 2017 Ocak-Nisan dönemi çek istatistikleri ile ilgili açıkladığı rapordaki yanlışlığın yapılan itiraz üzerine düzeltildiğini bildirdi.

Kandemir, yaptığı yazılı açıklamada TBB 2017 Ocak-Nisan dönemi çek istatistikleri ile ilgili açıkladığı raporda Uşak ilinin tutar olarak karşılıksız işlemi yapılan çeklerin ibraz edilen çeklere oranının en yüksek olduğu il olarak gösterildiğini belirterek, raporun açıklanmasının ardından TBB ile iletişime geçerek itirazda bulunduklarını kaydetti.

İtiraz üzerine TBB'nin verileri yeniden incelediğini aktaran Kandemir şunları söyledi:

'TBB tarafından her ay karşılıksız çeklere ait istatistikler yayınlanıyor. Geçen ay yayınlanan istatistiklerde hatalı veri nedeniyle Uşak, Türkiye’de karşılıksız çek oranı en yüksek olan il olarak görünüyordu. Söz konusu istatistik, piyasada ilimize duyulan güveni ağır şekilde yıpratacaktı. Bizlerde ivedi olarak konu ile ilgili araştırma yaptık. Bir yandan ildeki bankalarla görüşürken bir yandan geçmiş dönemleri inceledik.

Bir gün gibi kısa bir dönemde gerçekleştirdiğimiz bu çalışma sonucu söz konusu istatistiklerin hatalı olduğunu belirledik. İtiraz üzerine TBB sehven yapılan hatalı çek tutarı nedeniyle oranın gerçekte yüzde 3,3 iken yüzde 26 olarak hesaplandığı tespit etti. Gerekli düzeltmeler yapılarak rapor güncellendi. Düzenlenen verilere göre Uşak, karşılıksız çek oranında mart ayında yüzde 3,3 ile 18. Sırada, nisan ayında yüzde 2,8 oranla 26. sırada yer aldığı belirlendi.'

Kaynak: AA