Nijer'de Muhalefet Liderinin Yargılanması

Niamey Mahkemesi, Devlet Başkanı İssufu'yu devirmeye çalıştığı gerekçesiyle tutuklanan muhalif lider Ali'yi ertelenmiş 3 ay hapis cezasına çarptırdı.

Nijer'de muhalefetteki Demokrasinin Tesisi ve Cumhuriyetin Savunması Cephesi (FRDDR) lideri Amadu Djibo Ali'nin, ertelenmiş 3 ay hapis cezasına çarptırıldığı belirtildi.

Ali'nin avukatlarından Me Suleye Umaru, gazetecilere yaptığı açıklamada, Niamey Mahkemesi'nin Ali'yi Devlet Başkanı Mahamadu İssufu'yu devirmeye çalışmakla suçlu bulduğunu ancak cezayı ertelediğini ifade etti.

Mahkemenin kararına göre Ali'nin yeni bir suç işlemesi durumunda 3 ay hapis ve 100 dolar para cezasına çarptırılacağına işaret eden Umaru, cezayı temyiz ettiklerini kaydetti.

Ali, muhalefetteki birçok siyasi partiyi tek çatı altında toplayan FRDDR üyelerini İssufu'ya karşı ayaklanmaya çağırdığı iddiasıyla geçen ay tutuklanmış, Niamey Yüksek Savcılığı da Ali için 6 ay hapis ve 4 bin dolar para cezası talebinde bulunmuştu.

Söz konusu talebin ardından Umaru, delil olmamasına rağmen Ali'nin iki haftayı aşkın süredir tutuklu kalmasına tepki göstermiş, iktidarla muhalefet arasındaki hesaplaşmada yargının kullanıldığını ve muhalefetin bir şekilde susturulmaya çalışıldığını savunmuştu.
Kaynak: AA