MTM, Mayıs Ayının Ekonomi Başlıklarını Açıkladı

MTM’nin, Ekonomi Gazetecileri Derneği için yaptığı araştırmada, Mayıs ayının ekonomi başlıkları belirledi. Rapora göre ihracat, vergi ve büyüme, listenin üst sıralarında yer alan diğer ana başlıklardı.

MTM, Mayıs Ayının Ekonomi Başlıklarını Açıkladı
Ekonomi Gazetecileri Derneği için yapılan araştırmada, Mayıs ayının ekonomi başlıkları belirlendi. Referandum seçim sonuçlarının piyasalara nasıl etki edeceği merak konusu olurken, Bakan Mehmet Şimşek, mali piyasaların normale döndüğüne yönelik piyasaları rahatlatacak açıklamalarda bulundu. Dolar Kuru, ekonomi gündemini meşgul eden konuların başında geldi. MTM’nin raporuna göre ihracat, vergi ve büyüme, listenin üst sıralarında yer alan diğer ana başlıklardı.

Hükümet yatırım ve istihdamın önünü açabilmek için önemli adımlar atıyor. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin yaptığı açıklamada, proje bazlı teşvik kapsamında yatırım tutarının 2 katına kadar vergi indirimi, 10 yıla kadar ise kurumlar vergisi istisnası getiriliyor.

Piyasaların gündeminden düşmeyen bir diğer konu ise ithalat ve ihracat rakamlarıydı. Mayıs ayında ihracat rakamları yüzde 9.5 artarken ithalat ise yüzde 21.4 artış gösterdi.

Sigortacılıkta ’faizsiz’ dönemle ilgili önemli açıklamalarda bulunun Mehmet Şimşek, faiz hassasiyeti nedeniyle geleneksel sigorta ürünlerine mesafeli yaklaşan vatandaşlara yönelik ’katılım sigortacılığını’ finans sistemine kazandırmak için çalışmaları başlattı.

MTM’nin Mayıs ayı raporunda, ’Dolar kuru’ 137 bin 851 haberle listenin ilk sırasında yer alırken, ’İhracat’ 70 bin 967 adet haberle listenin ikinci sırasında yer aldı. Listenin üçüncü sırasında ’Vergi’ 65 bin 345 habere konu olurken; ’Büyüme’ 35 bin 565 haberle dördüncü, ’Faiz’ 31 bin 709 haberle listenin beşinci sırasında yer aldı.

Bakan Şimşek: ’’Referandum sonrası mali piyasalar normale döndü’’

Bakan Mehmet Şimşek, referandum sonrası mali piyasaların normale döndüğünü açıklarken, piyasaların referandumdan ’evet’ sonucunu çıkmasını beklediği için bu durumun normal olarak algılandığını kaydetti.

Türkiye’nin kredi risk priminin düştüğünü belirterek TL/dolar kurunda ise bir istikrar sağlandığını söyledi.



Mayıs ayı verilerine göre, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi 8 bin 949 haberle listenin zirvesinde yer aldı. Maliye Bakanı Naci Ağbal, 8 bin 58 haberle ikinci sırada bulunurken, Mehmet Şimşek 6 bin 848 haberle üçüncü, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan bin 970 haberle dördüncü sırada yer aldılar.

TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, zirvede yer almaya devam etti

TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, 4 bin 128 haberle STK Başkanları listesinin ilk sırasında yer aldı. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2 bin 587 haberle ikinci, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken 2 bin 311 haberle üçüncü sırada bulundular.

TOBB, Mayıs ayında ilk sırada

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) 16 bini aşan haberle listenin bu ay zirve ismiydi. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), 9 bin 792 haberle ikinci, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) 8 bin 645 haberle listenin üçüncü sırasında yer aldılar.
Kaynak: İHA