Merhum Gazeteci Karagözoğlu'nun Anısına Su Altındaki Çöpleri Temizledi

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, Çetin İşten adlı profesyonel yüzücü 27 yıldan bu yana ilçenin çeşitli bölgelerinde tüpsüz dalış yaparak deniz dibindeki çöp ve evsel atıkları temizlemeye çalışıyor.

Merhum Gazeteci Karagözoğlu'nun Anısına Su Altındaki Çöpleri Temizledi
Çetin İşten, 21 yıl süresince sadece gönüllü olarak yaptığı dalışları 8 yıl önce hayatını kaybeden Çevre Koruma Ayvalık’ı Güzelleştirme Derneği Başkanı, Ayvalık Kent Konseyi’nin Kurucu Başkanı ve ilçenin tanımış gazetecisi Ceynur Karagözoğlu’nun anısına her yıl ölüm yıldönümü olan 6 Haziran’da gerçekleştirerek toplumsal farkındalık oluşturmaya çalışıyor. İşten’in bu yılki dalışına Körfez Diving Center Dalış Merkezi’nin su altı eğitmeni Tayfun Tarı da gönüllü olarak destek verdi.

Çevre Koruma Ayvalık’ı Güzelleştirme Derneği yöneticilerinden Halil Coşkun’un da hazır bulunduğu deniz dibi temizleme çalışmasında iki dalgıç suyun altından, kaykay, gözlük, sandalye, bol miktarda şişe, araba lastiği, klozet taşı gibi gereçlerden oluşan çuvallar dolusu çöp çıkarıldı.

Ayvalık Belediyesi Başkanlık binası önünden başlayan temizlik dalışlarıyla ilgili açıklamalarda bulunan 58 yaşındaki profesyonel yüzücü Çetin İşten, her yıl Dünya Çevre Günü’nde gerçekleştirdiği ferdi etkinliği bir kez daha gerçekleştirmekten duyduğu memnuniyeti ifade etti.

27 yıldır ferdi olarak yaptığı deniz dibi temizliği için hiç kimsenin kendisini teşvik etmediğini kaydeden İşten, “Ben bu denizin aşığıyım. Ben bu denizde büyüdüm. Ben vatandaşlarımızın denize karşı duyarlı olmalarını istiyorum. 30 yıl önce plaj olarak kullanılan Ayvalık’ın merkezindeki bu deniz kıyıları şu anda ne yazık ki çöplük haline gelmiş durumda. Denizin dibi çok kirli. Tabak, çanak, çatal, bıçak, masa, sandalye, şemsiye ne ararsanız suyun altında. Ben her yıl suyun altında çıkardıklarımı Cumhuriyet Meydanı sahilinde teşhir ederek halkımızı bilinçlendirmeye çalışıyorum. Biz bu denizi atalarımızdan temiz bulduk. Eğer yarın çocuklarımıza bu denizi temiz bırakmak istiyorsak, vatandaşlarımıza yalvarıyorum. Elinde içtiği sigaranın izmaritini bile denize atmasınlar” diye konuştu.

Çetin İşten ile birlikte deniz dibine gönüllü dalan su altı dalgıç eğitmeni Tayfun Tarı, 12 yıldır bunu yaptığını kaydederek, “Sonuçta bende ekmeğimi yiyorum. Bu pislikler kendi kendine oluşmuyor. İnsanlar atıyor. İnsanlarımızdan bu konuda duyarlılık bekliyoruz” dedi.

Etkinliğe katılan Çevre Koruma ve Ayvalık’ı Güzelleştirme Derneği yöneticisi Halil Coşkun ise, Çetin İşten’in yaklaşık 30 yıldan bu yana gönüllü olarak bu etkinliğe imza atmasından son derece memnun olduklarını kaydederek, “Çetin Bey Cunda Adası, Pateriça ve Ayvalık’ın iç denizinde temizlik için bu dalışları yapıyor. Yaptığı dalışlarla insanları duyarlı olmaya davet ediyor. Bu konuda derneğimizin kurucularından olan Ceynur Karagözoğlu’nun anısını her yıl yaşatmasının yanı sıra kamuoyu oluşturmak, geleceğimiz olan çocuklarımıza örnek olması açısından bizde destekliyoruz” diye konuştu.

Kaynak: İHA