İncirlikten Çekilme Konusunda Alman Partiler Hem Fikir

İncirlik’te bulunan 280 Alman askerinin Alman milletvekilleri tarafından ziyaret edilmesine izin vermeyeceğini açıklayan Türkiye’nin tavrına karşı Alman siyasi partiler İncirlikten Alman askerlerinin çekilmesi konusunda hem fikir olduklarını gösterdiler.

Çarşamba günü federal hükümetin Bakanlar Kurulu toplantısının ardından alınacak karar neticesinde, İncirlikten Alman askerlerini çekilmesiyle ilgili yol haritası belli olacak.

Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, İncirlikten çekilme konusunda yaptığı açıklamada, Alman askerlerinin İncirlik’ten Ürdün’e aktarılması için gerekli hazırlıkların yapıldığını belirtti.

İncirlikte 280 Alman askerin olduğu bunun yanında da 10 bin ton civarında malzeme ve yaklaşık 200 konteynerin belirlenecek yeni üsse taşınması gerektiğine vurgu yaparak, yakıt ikmali yapan uçakların 2-3 hafta sonra, Tornadoların ise 2-3 ay sonra terör örgütü DEAŞ’a karşı oluşturulan koalisyon güçlerine hizmet vermeye başlayacağını ifade etti.

Hıristiyan Demokrat Birlik partili Alman Federal Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Norbert Röttgen, Alman askerlerinin İncirlik’ten ayrılması halinde aynı değerde başka bir seçenek olduğu takdirde, başka bir yerde konuşlandırılmasının doğru bir karar olacağını söyledi.

Alman Meclis Grubu Savunma Politikaları Sözcüsü Henning Otte ise “İncirlik’te askeri açıdan koşullar iyi olsa bile, Hristiyan Birlik için İncirlik’ten çekilmemiz gerektiği son derece açık” şeklinde konuştu.

Sosyal Demokrat Parti Federal Meclis Grubu Dış Politika Sözcüsü Niels Annen, Alman askerlerinin çekilmesi kararını alabilmek için, Hristiyan Birlik partilerinin bu konudaki engellemelerine son vermesi gerektiğini söyledi.

Sosyal Demokrat Partili Rainer Arnold da Alman hükümetinden askerlerin İncirlik’ten çekilmesi için bir an önce harekete geçmesini talep etti.
Kaynak: İHA