Darbe Sanığı Eski Tuğgeneral Kırker Açıklaması 'Askerliği Öğrenseydim Burada Olmazdım'

Darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlere ilişkin açılan davada savunma yapan eski Tuğgeneral Ahmet Bircan Kırker, kendisine yöneltilen bir soruya, “Askerliği öğrenseydim burada olmazdım” cevabını verdi.

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz’daki darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlerle ilgili aralarında sözde "Yurtta Sulh Konseyi" üyelerinin de bulunduğu 221 sanık hakkında açılan davanın 12’nci celsesi tamamlandı. Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince görülen davanın öğleden sonraki kısmında darbe girişimi sırasında Kara Kuvvetleri Komutanlığında Personel Plan ve Yönetim Daire Başkanı olan eski Tuğgeneral Ahmet Bircan Kırker savunma yaptı. Sözde atama emri ile Etimesgut Zırhlı Birlikler Okul ve Tümen Komutanlığına atanan Kırker, hakkındaki suçlamaları reddetti. Kırker, darbe girişimi ile ilgili bir bağlantısının olmadığını, darbeye yönelik emir vermediğini öne sürdü. “Yurtta Sulh Konseyi” tabirini ilk kez darbe mesajında gördüğünü söyleyen Kırker, Konseye üye olmadığını savundu.

“Askerliği öğrenseydim burada olmazdım”

Kırker’in savunmasının tamamlanmasının ardından çapraz sorgusuna geçildi. Bir kısım şehit yakını ve gazilerin avukatı Fatih Atalay, “Etimesgut Zırhlı Birlikler Komutanlığının komutasını silahlı terör saldırısını önlemek amacıyla aldığınızı söylüyorsunuz. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ne Genelkurmay Başkanlığına ne de Zırhlı Birliklere işgale yönelik bir saldırı yok. İşgale yönelik tedbir almanız bizi güldürüyor. Siz nasıl askersiniz?” ifadelerini kullandı. Bu sözler üzerine Kırker, “Askerliği öğrenseydim burada olmazdım” dedi.

Atalay ise “Doğru askerliği öğrenememişsiniz” cevabını verdi.

“Benim kafamda enteresan izler bırakan bir adamdı”

“FETÖ’nün liderini biliyor musunuz? FETÖ’den şikayetçi olacak mısınız?” yönündeki soruya Kırker şu yanıtı verdi:

“Ben Fetullah Gülen’in ismini ilk defa 1986 tarihinde Harp Okulu birinci sınıftayken duydum. Bazı arkadaşlarımız bir soruşturma çerçevesinde okuldan atıldılar. Gülen’in adından çok nurculuk ve irtica diye söyleniyordu. Arada da Gülen diye duymuştum. Okuldayken bana anlatılanlardan Gülen’in kara cübbeli, kara sakallı, eli satırlı bir adam olduğunu düşünüyordum. Daha sonra televizyonda Atilla İlhan dedi ki; ‘Atatürk’ün istediği hoca tipi bu. Hem bilime saygısı var hem de dini duygulara vakıf.’ Dikkatimi çekti. Bir müddet sonra televizyonlara çıktı ‘Ben bütün okullarımı Milli Eğitim Bakanlığına devredebilirim. Bütün yaptığım faaliyetler MİT ve Emniyet’in kontrolünde yapıldı’ dedi.

Benim kafamda enteresan izler bırakan bir adamdı.”

Kırker’den sonra eski Polatlı’daki Topçu ve Füze Okulu Komutanı Tümgeneral Osman Ünlü savunma yaptı. Hakkındaki suçlamaları reddeden Ünlü, Yurtta Sulh Konseyi üyesi olmadığını öne sürdü. Polatlı’daki eylemlere ilişkin açılan davada da yargılandığını anımsatan Ünlü, bu davanın diğer dava ile mükerrer olduğunu düşündüğünü belirterek, davanın reddine karar verilmesini talep etti.

Ünlü’nün savunmasının tamamlanmasının ardından duruşmanın bugünkü celsesi tamamlandı. Yarınki celsede sanıklardan Ömer Faruk Harmancık ile Osman Kardal’ın savunma yapması bekleniyor.
Kaynak: İHA