Çorum'da FETÖ/PDY Davası

'Silahlı terör örgütü kurma ve yönetme' ile 'silahlı terör örgütüne üye olma' iddiasıyla haklarında dava açılan 13'ü tutuklu 22 eski öğretmenin yargılandığı davanın ilk duruşması görüldü.

Çorum'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında haklarında dava açılan 22 eski öğretmenin yargılanmasına başlandı.

Çorum 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmanın ilk oturumuna, meslekten ihraç edilen 13'ü tutuklu 22 sanık ile avukatları katıldı.

Mahkeme heyeti başkanı, haklarındaki suçlamaları okuduktan sonra sanıklara söz verdi.

İddianamede, darbe girişimi sırasında tutuklu sanık Bayram Y'nin diğer sanıklara, '(İş güç her şey bırakılsın, dua Nasr ve Galebe okunsun. Arkadaşlar Ahzap suresini okusunlar) dedi' ve '(Ülkenin bekası için kimse sokağa çıkmasın) dedi' ile 'Bu gece Hizbü'n Nasr okusunlar. Milletimizin başındaki bela ve musibetlerin defi ve zalimlerin oyunlarını başlarına dolaması için.' şeklinde mesajlar gönderdiği belirtildi.

Sanık Bayram Y, savunmasında, darbe girişimini televizyondan öğrendiğini, televizyonu açtığında 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün askerler tarafından kapatıldığını, tankların sokağa çıktığını gördüğünü söyledi.

Daha sonra internetten de bilgi edindiğini öne süren Bayram Y, şöyle devam eti:

'TRT spikerinin darbe yapıldığına ilişkin beyanlarını duydum. Bunun üzerine internetten bu gibi durumlarda hangi dualar okunur diye araştırma yaptım. Devletimin bu saldırıdan kurtulması için dua araştırması yaptım. Yine aynı şekilde bu duaların arkadaşlarım tarafından yapılması için de bu mesajları gönderdim. Telefon rehberimde yaklaşık 500-600 kişi kayıtlıdır. Ben bu mesajı birlikte çalıştığım arkadaşlara gönderdim. Başka hiç kimseye göndermedim. Bu yazıları internetten kopyala yapıştır yapmak suretiyle paylaştığımdan dolayı 'dedi' kelimesi yanlışlıkla kalmış olabilir.'

Okulda öğretmenlerden bağış ve himmet topladığı yönündeki iddialar sorulan Bayram Y, 'Ben kimseden bağış ya da himmet toplamadım. Bunu da kim, neden söyledi bilmiyorum. FETÖ/PDY terör örgütü ile hiçbir bağlantım yoktur. Bütün terör örgütlerini şiddetle kınıyor ve lanetliyorum. Benim terör örgütü ile bir bağlantım yok.' ifadesini kullandı.

Diğer sanıklar da savunmalarında terör örgütüyle bağlantıları olmadığını öne sürerek, tahliyelerini talep etti.

Mahkeme heyeti, diğer sanıkların da dinlenmesi için duruşmayı yarına erteledi.

İddianamede, tutuklu sanıklardan 4'ü için 'silahlı terör örgütü kurma ve yönetme' suçundan 15 yıldan 22 yıla, diğer sanıklar için de 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Kaynak: AA