Çiftçinin Yüzü Bu Yıl Gülecek

Bandırma Ticaret Borsası Başkanı Halit Sezgin 2016-2017 yılı hasadıyla ilgili açıklamalarda bulunarak, bu yıl hasadın çiftçilerin yüzünü güldüreceğini söyledi.

Çiftçinin Yüzü Bu Yıl Gülecek
Yeni yıl hasadının bayram sonrası başlayacağını açıklayan Bandırma Ticaret Borsası Başkanı Halit Sezgin, çiftçilerin bu yıl hasat bayramı yaşayacağını ifade etti.

Sezgin, "Buğday çevremizde en önemli hasat ürünü, bu yıl bereketli geçen Mayıs yağmurlarıyla buğday ve arpa üretimimizin oldukça yüksek olacağını düşünüyorum. Deyim yerinde ise bu sene yağmur yerine gökten adeta altın yağdı. Son 2 senedir çiftçilerimiz olumlu dönem geçirdiler. Bu sene de daha fazla umutluyuz. Çevre ilçelerle beraber 450 bin dönüm arazide buğday ekimi gerçekleştiriyoruz. 200 bin ton buğday ticaretini borsamızda yapacağız. Salon satışı faaliyetlerimizle üreticilerimize en yüksek fiyatı oluşturacağız. Kurum olarak TMO ile beraber çalışıyoruz. TMO bizim en önemli paydaşlarımızdan biri. Bu yıl ilk defa TMO çok düşük stoklarla hasat dönemine giriyor. Bu da üretilen buğdaya talebin yüksek olacağını, fiyatın iyi noktalara geleceğini gösteriyor" dedi.

2016’da 20 milyon 500 bin ton buğday üretildi

Türkiye genelinde 2016 yılında 20 milyon 500 bin ton buğday üretiminin olduğunu söyleyen Bandırma Ticaret Borsası Başkanı Halit Sezgin, "Yağışların iyi olması ile buğday üretiminde yüzde 10 oranında artış olacağını tahmin ediyoruz. Bu da 22 milyon tonlar seviyesi demektir. Dışarıdan buğday ithal etmemizin nedeni rekolte düşüklüğü değil, Dünya’da 1 numaralı un ihracatını yapan ülke olmamızdır. Un üretimleri için belli oranda vergisiz buğday ithal etme zorunluluğumuz var. Üretim maliyetlerinde en büyük kalemlerden birini oluşturan mazot fiyatları konusunda güzel gelişmeler olabilir" şeklinde konuştu.

Bandırma Ticaret Borsası Başkanı Halit Sezgin TBMM’deki komisyonlarda görüşülen Zeytin Yasası hakkında da düşüncelerini açıkladı.

Sezgin, "Bizim de içinde yer aldığımız Marmara Bölgesi zeytin üretimi konusunda en önde gelen bölgelerden biri, zeytin bölge üretiminde büyük önem taşıyor. Dünya’da zeytin ve zeytinyağı üretiminde çok iyi bir noktadayız. Buna rağmen yağ açımız olduğu için ithal ediyoruz. Zeytin ağaçlarının Kamu yararı denilerek kesilmelerini doğru bulmuyoruz. Umarım bu yasa meclisten geri döner" dedi.

Kaynak: İHA