CHP'li Tüm'den Çevre Mesajı

Cumhuriyet Halk Partisi Balıkesir milletvekili Mehmet Tüm, "Çevre aynı zamanda barıştır, özgürlüktür, doğaya ve insana olan sevginin ve saygının adıdır, yaşamın devamlılığıdır, doğada var olan her şeyi birlikte paylaşmaktır ve korumaktır" dedi.

Dünya Çevre Günü nedeniyle TBMM’de bir basın toplantısı düzenleyen Mehmet Tüm, doğayı kirleterek ekosistemde var olan canlı ve cansız varlıkları yok etmenin başta insan olarak gelecek açısından çok büyük tehlike olduğunu belirerek, "Doğayı katleden, çevreyi yok eden insanın oluşturduğu kirliliktir. İnsan eliyle yapılan bu kirlilikler, iktidarların izlediği yanlış politikaların sonucudur. HES’ler ve termik santraller kurarak, hem doğal dengeyi bozuyor hem de sağlıklı yaşamımızı tehlikeye sokuyorlar. Sinop ve Akkuyu gibi yeşilin her türüne ve rengine sahip cennet köşesi bölgemizde, adeta bir atom bombasını andıran tehlikeli dünyanın vazgeçtiği nükleer santral kuruyorlar. Yeşil yol diye doğamız yok ediliyor. Balıkesir’de bulunan Susurluk, Gönen, Havran çayı zehir akıtıyor. Bu yüzden Erdek Körfezi’nde balıklar ölüyor" diye konuştu.

İktidarın çevrecileri suçladığını ifade eden Tüm, "Çevre aynı zamanda barıştır, özgürlüktür, doğaya ve insana olan sevginin ve saygının adıdır, yaşamın devamlılığıdır, doğada var olan her şeyi birlikte paylaşmaktır ve korumaktır. Zeytinliklere göz diktiler, her türlü kelime oyunu oynayarak her türlü etik değerleri yok sayarak, zeytinlikleri doğadan koparmak istiyorlar. Çünkü toprağın üstünü değil, altını düşünüyorlar. Halkı değil, rantı düşünüyorlar" dedi.

Ali Ulvi ve eşi Aysin Büyüknohutçu cinayetine değinen Tüm, bu çiftin ölümünün sıradan cinayet olmadığını ve cinayetin iç yüzünün ortaya çıkarılmasını istedi. Tüm, "Bu cinayetin failleri mutlaka ortaya çıkarılmalıdır. Bu cinayet aydınlatılmadığı takdirde, çevre dostlarının yaşamı büyük bir tehlike altında olacaktır. Buna asla izin vermeyeceğiz" şeklinde konuştu.

Antalya milletvekili Nefi Kara da, Büyüknohutçu çiftinin ölümüne ilişkin bilgi verdi. Kara, "Bölgede sedir ormanları vardır. Lübnan’da 92 tane sedir ormanı Uluslararası Park Alanı ilan edilerek, korunmuş ve turizme açılmıştır. Bizde binlerce sedir ağacını yok etmek üzere dağlar delik deşik edilmektedir. Antalya’da ruhsatlandırılmış 3 bin 600 taş ocağı var, bunun binin üzerinde olanı çalıştırılıyor. Bir çoğu mücadele ile kapattırılıyor. Taşımızla, canımızla bedel ödüyoruz. Antalya’da HES’lerle ilgili mücadelemiz sürüyor" ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA