Bakan Zeybekci Açıklaması 'Proje Bazlı Yatırım Teşvik Sisteminde Yıl Sonu Hedefimiz 100 Milyar Lira'

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye’nin altyapısını sağlayarak ve teşvikler sunarak dünyanın en iddialı yatırım teşvik sistemini oluşturduğunu belirterek, “Proje Bazlı Yatırım Teşvik Sisteminde yıl sonu hedefimiz 100 milyar lira” dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye Müteahhitler Birliği Yönetim Kurulu Üyeleri ile bir araya geldi. Bakanlıkta gerçekleşen toplantıda konuşan Bakan Zeybekci, “Türkiye olarak son dönemlerde mal ticaretinin yanında hizmet ticaretinde de çok önemli noktalara geldik. 2016 yılı hizmet ve ticaret anlamında pek başarılı geçen bir yıl değildi. Etrafımızda geçen olaylar, Türkiye’nin içinden geçtiği süreç artı Rusya ile yaşamış olduğumuz Kasım 2015’teki uçak krizi ile devamında gelen yasaklar ile hizmet ticareti bundan etkilendi” ifadelerini kullandı.

Bakan Zeybekci, Rusya’nın müteahhitlik alanındaki önemine vurgu yaparak, “Yılda ortalama 6-7 milyar dolarlık müteahhitlerimizin iş aldığı bir pazardı. Bizim için son dönemlerde yıllık potansiyel anlamında baktığımızda ikinci sıradaydı. Birinci sıraya Katar gelmişti” şeklinde konuştu.

Rusya ile 2016 yılının yazından itibaren olumlu temasların başladığını sözlerine ekleyen Zeybekci, “İstediğimiz noktaya gelmekte biraz zorlandık. Rusya’nın, Türk ürünleri, özellikle gıda ürünleri ile ilgili koymuş olduğu yasaklar vardı. 6-7 ayrı sektörde koymuş olduğu yasaklar vardı. Bunlardan bir tanesi de müteahhitlikti. Türk personel çalıştırma ile ilgili yasaklar, nakliye şirketlerimizin yasakları, birçok alanda getirilmiş olan yasaklar vardı. Bizim Rusya ile bu ilişki içerisinde herhangi bir yasak uygulamamız olmadı. Rusya’dan ticaretimizi ve alımlarımızı devam ettirdik” diye konuştu.

Zeybekci, Rusya ile yaşanan sorunların çoğunun kalktığına dikkat çekti. Bazı kısıtlamaların kalkmasının ardından ise güzel bir haber aldıklarını belirten Zeybekci, Türk bir şirketinin Rusya’da Kültür Merkezi inşası gerçekleştireceği bilgisini paylaştı.

Müteahhitlik sektörünün önemine vurgu yapan Zeybekci, 2015 yılı dahil olmak üzere hizmet sektöründe 50 milyar dolarlık bir dış ticaret hacmine ulaşıldığını söyledi.

Zeybekci, müteahhitlerin yurt dışında aldıkları projelerde Türkiye’de üretilmiş olan ürünleri kullanmaları durumunda ürünlerin Eximbank tarafından 0 faizle destekleneceğini belirtti.



“Slogan ürün domates. O bir slogan, sembol haline geldi”

Rusya ile problemlerin bittiğini anımsatan Zeybekci, domates krizine ilişkin ise “Slogan ürün domates. O bir slogan, sembol haline geldi. Bizim için de önemli. İhracatımızın 1 dolar bile aşağıya gitmesine razı değiliz. İthalat yaparken de olabildiğince aşağısına razıyız. Hem miktar hem de rakam anlamında ne kadar düşürebileceğimize bakıyoruz. Biz Rusya ile gelmiş olduğumuz noktada domatesin yasak kapsamında olmasını kabul etmiyoruz. Yasak kapsamında olmasını kabul etmiyoruz ama Rusya’nın bu konudaki hassasiyetlerini de anlayışla karşılıyoruz. Kendisi için önemli olan sezonlarda domatesin üzerindeki vergi uygulamaları ile kendini korumasını anlayışla karşılayacağımızı da söyledik” değerlendirmesinde bulundu.

Rusya ile Türkiye birbirini tamamlayıcı iki ülke”

Zeybekci, Rusya ve Türkiye’nin birbirine rakip ülke olmadıklarının altını çizerek, “Rusya ile Türkiye birbirini tamamlayıcı iki ülke. Birbirine rakip değil. Rakip olmadığımız için de birbirimizi tamamlama unsurunu devreye koyduğumuzda Rusya’daki hammadde veya ara malı o haldeyken 1 değerinde ise bunun bize geri tamamlayıcı madde halinde gelmesi halinde bu 1 değeri 5’e çıkıyor. Bundan her iki ülkede kazanıyor. Böyle yasaklarla hiçbir yere varılamayacağını da görüyoruz” dedi.

2017 yılının ilk çeyreğinde gerçekleşmesi öngörülen ekonomik hedeflere değinen Zeybekci, ihracatın büyümeye pozitif katkı vereceğini, söz konusu katkının ise yüzde 1.5 seviyelerinde olacağını söyledi.

Öte yandan büyümenin ise birinci çeyrekte yüzde 4 ve üzerinde seyredeceğini kaydetti.



“2017 yılının bir zirve yılı olmasını hedefliyoruz”

Zeybekci, 2017 yılında ihracat hedefinde ise tarihi zirvenin yakalanacağını sözlerine ekleyerek, “İhracatımızda hedefimiz tarihi zirveyi yakalamak. 2017 yılının bir zirve yılı olmasını hedefliyoruz” şeklinde konuştu.



“Proje Bazlı Yatırım Teşvik Sisteminde yıl sonu hedefimiz 100 milyar lira”

Türkiye’nin altyapısını sağlayarak ve teşvikler sunarak dünyanın en iddialı yatırım teşvik sistemini oluşturduğunu vurgulayan Zeybekci, “Proje Bazlı Yatırım Teşvik Sisteminde yıl sonu hedefimiz 100 milyar lira” ifadelerini kullandı.

Katar, merkezde olarak şuan yaşanmış olan olayı ben kardeşler arasında küçük bir tartışma, tatsızlık olarak görüyorum”

Konuşmasının ardından Bakan Zeybekci, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını da yanıtladı. Zeybekci, Katar’daki mevcut duruma ilişkin sorulan bir soru üzerine “Coğrafya kaderdir. Bu kaderinizi değiştiremiyorsanız coğrafyanıza razı olacaksınız. Bizim de coğrafyamız kaderdir. Bundan da hiçbir şikayetimiz yok. Katar, merkezde olarak şu an yaşanmış olan olayı ben kardeşler arasında küçük bir tartışma, tatsızlık olarak görüyorum. En kısa sürede de çözülmesini istiyoruz. Türkiye olarak çok yakından takip ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın emirleri doğrultusunda tüm gerekli olan yakın takibimizi yapıyoruz. Oradaki Türk şirketlerimizin, Türk ekonomik menfaatlerinin bundan olumsuz etkilenmeyeceğini umut ediyoruz ve bununla ilgili gerekli her tedbirimizi alıyoruz. O coğrafyadaki kardeşlerimizle bu problemin üstesinden gelineceğine inanıyorum” yanıtını verdi.

Söz konusu krizin Türkiye’ye sıçramayacağını söyleyen Zeybekci, “Kriz Türkiye’ye sıçrar mı? Asla böyle bir şey öngörmüyoruz. Bizim duruşumuz belli” mesajını verdi.
Kaynak: İHA