Bakan Özlü Ulusal Verimlilik İstatistikleri'ni Değerlendirdi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, 2017 yılı birinci çeyreğine ait verimlilik istatistikleri ile ilgili yaptığı değerlendirmede, büyümenin itici gücünün istikrarlı bir şekilde artan istihdamın yanında üretim endeksi olduğu ortaya çıktığını söyledi.



Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, 2017 yılı birinci çeyreğine ait verimlilik istatistiklerini değerlendirdi. Yayımlanan istatistiklerde, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış toplam sanayi çalışan kişi başına üretim endeksi, 2017 yılı birinci döneminde, bir önceki döneme göre (2016 yılı dördüncü dönemine göre) yüzde 4,04 arttığını, ayrıca takvim etkilerinden arındırılmış toplam sanayi çalışan kişi başına üretim endeksi bir önceki yılın aynı dönemine göre (2016 yılı I. dönemine göre) yüzde 3,96 arttığını bildiren Bakan Özlü, "İşgücü verimliliğinin kaynaklarına bakıldığında 2017 yılı birinci çeyreğinde gerçekleşen artışın hem bir önceki döneme göre hem de önceki yılın aynı dönemine göre artan üretim endeksi kaynaklı olduğunu görülüyor" dedi.

Son 29 dönem için toplam sanayi verimlilik artışının kaynaklarına bakıldığında ise bu artışın üretim artışı kaynaklı olduğuna dikkatlerden kaçmadığının altını çizen Özlü, "Büyümenin itici gücünün istikrarlı bir şekilde artan istihdamın yanında üretim endeksi olduğu ortaya çıkmakta. Verilere göre, 2010 yılı başından itibaren üretim endeksinin yıllık ortalama yüzde 5,28 arttığını gözlemlenmekte. Bölümler itibarıyla bakıldığında, önceki döneme göre çalışan kişi başına üretim endeksinde imalat sanayini oluşturan 24 alt sektörün 19’unda artış olmuş. Ayrıca en büyük artış yüzde 20,79 ile “mobilya imalatı”, en büyük azalış ise yüzde 15,18 ile “bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatı” bölümünde olduğu görülüyor" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’nin ekonomisindeki güven ve istikrarın olumlu etkilerinin 2017 birinci çeyreğindeki verimlilik artış rakamlarına da yansıdığı yadsınamayacak bir gerçek olduğunu vurgulayan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı, Hükümetin ekonomik politikaları ve planları bu verileri güçlendirdiğini söyledi.

Kaynak: İHA