Ağrı'da Sağınlar Ailesinin 13 Yıllık İftar Geleneği

Ağrı’nın köklü ailelerinden Sağınlar, 13 yıldır iftar yemeği geleneğini bu yılda sürdürüyor.

Ağrı'da Sağınlar Ailesinin 13 Yıllık İftar Geleneği
Ağrı merkez Abide Mahallesi Nadiriye Camii taziye evinde Sağınlar ailesi tarafından 13 yıldır verilen iftar yemeğinden her gün yüzlerce kişi faydalanıyor. Taziye evi’nin önünde onlarca metre uzunlukta kuyruk oluşturan vatandaşlar akşam ezanının okunması ile birlikte yemeklerini alarak iftarlarını açıyor.13 yıldır Sağınlar ailesi tarafından verilen iftar yemeğine üniversite öğrencileri, maddi durumu iyi olmayan vatandaşlar, Afganistan ve Suriyeli vatandaşlar akın ediyor. Ramazan ayında iftar çadırını açan aile fertlerinden Yımaz Sağın, Sağınlar ailesi olarak 13 yıldır her ramazan ayında iftar çadırı açarak iftar verdiklerini söyledi.

Ailesinin bu geleneği sürdürdüğünü ve Ağrı’ya öncülük ettiklerini anlatan Sağın, gelen misafirleri iftarda en iyi şekilde ağırlamaya çalıştıklarını belirtti.

Günlük ortalama 750 kişilik yemek verdiklerini ifade eden Sağın, “300 kişilik yemek maddi durumları iyi olmayan gariban evlere gidiyor. Geri kalan 450 kişilik yemeği ise vatandaşlarımız taziye evinde yiyor. Her gün 3-4 çeşit yemek vererek Ramazan ayı boyunca misafirlerimizi ağırlamaya çalışıyoruz. Sadece Sağınlar ailesi olarak iftar yemeği veriyoruz.” dedi.

Geneline baktıklarında iftar yemeğinde çoğunluğun öğrenciler ve yoksul vatandaşlardan oluştuğunu dile getiren Sağan, “750 kişi olarak baktığımızda bunun yaklaşık 500’ü öğrenci, 150 kişi Afgan ve Suriyeliler başta olmak üzere geri kalanını yoksul vatandaşlarımız oluşturuyor. İftarımızdan vatandaşlarımız ne kadar memnunsa biz de o kadar memnun kalıyoruz. Sonuçta onlar bizim misafirlerimiz en iyi şekilde ağırlamak bizleri onurlandırıyor. Ramazan’ın ilk 2 günü genelde 600 kişilik yemek çıkıyor. Daha sonraki günler ortalama 1000 kişiye yetecek kadar yemek yapıyoruz. Ortalama 350 kişilik yemek evlere gidiyor, geri kalan yemeğimizi burada veriyoruz” şeklinde konuştu.

Artan yemekleri israf etmediklerini ifade eden Sağın, "Olur da yemek artarsa bunu kesinlikle israf etmiyoruz. Artan yemeklerimizi belli Kur’an kurslarına cemaat ve cemiyetlere gönderiyoruz. Yemeklerimiz kesinlikle israf olmuyor. Yemeklerimiz yemek şirketleri tarafından yapılmıyor, gönüllü 5 arkadaşımız var, ustalar ve yardımcıları ve biz hep birlikte bu işi götürmeye çalışıyoruz. Aldığımız malzemelerde kaliteli malzemelerdir. Evde yediğimiz yemeklerin aynısını biz buraya gelen misafirlerimize ikram ediyoruz. Bu Ramazan iftarı bizim büyüklerimizden ve rahmetli ağabeyim Ahmet Sağan ve diğer ağabeylerimizden başladı.

Biz var olduğumuz müddetçe inşallah bu geleneği sürdüreceğiz. İnşallah Çocuklarımızda bunu devam ettirir” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA