50 Kilo Vererek Hem Formuna Hem Nefesine Kavuştu

Antalya’da aşırı kiloları nedeniyle hayatı zorlaşan 50 yaşındaki Mehmet Kargı, tüp mide ameliyatıyla 133 kilodan, 83 kiloya düştü.

50 Kilo Vererek Hem Formuna Hem Nefesine Kavuştu
Alanya’da yaşayan Mehmet Kargı 25 yıl önce kilo almaya başladı.

35 yaşından sonra defalarca diyet yapan Kargı, her seferinde düzenli kontrollerine devam etmediği için verdiği kiloları fazlasıyla geri aldı. Son 5 yıldır 133 kiloya ulaşan Kargı’da 15 yıl önce diyabet, hipertansiyon ve uyku apnesi şikayetleri başladı.

Geceleri ancak solunum cihazına bağlı olarak uyuyabilen Kargı, şikayetlerine çare bulamayınca obezite cerrahisini araştırmaya başladı.

Fakat her seferinde yemek yemeden asla yaşayamayacağını düşünen Kargı, ameliyat olmaktan vazgeçti. İş için uzun yola gittiği zaman gücü yetmeyen Kargı, çok çabuk yorulduğunu hatta kırmızı ışıkta uyuduğunu söyledi.

Yaşam kalitesi kilolarından dolayı tamamen düşen Kargı, tüm bu şikayetlerinden tek seferde kurtulmak için mide ameliyatı olmaya karar verdi. Memorial Antalya Hastanesine başvuran Kargı, Genel Cerrahi Bölümünden Op. Dr. Tolgay Akın’ın başarılı ameliyatı ve sonrasında ekip takibi ile toplamda 50 kilo verdi.

"Kilo verdikten sonra ’hayat varmış’ dedim"

Aşırı kilolu zamanlarında lokantaya gittiğinde sadece kendisi için 1 kilogram et sipariş eden Mehmet Kargı ameliyat sonrasında şunları söyledi:

"Ben tepsi kebabını çok severim. Önceden tepsinin hepsini yerken, şimdi yemem gereken kadar yiyip doyuyorum. Kıyafetimden tutun, uyku düzenime kadar her şeyim, hayatım tamamen değişti. Kilonun bir insana ne kadar zarar verdiğini şimdi daha iyi anlıyorum. Ameliyattan sonra hayat varmış dedim. Her gece uyurken ölüyormuşum da farkında değilmişim. Şimdi 20 kilometre yol yürüyebiliyorum. Önceden kalbimin atışını ayak başparmaklarımda hissederdim. Çok kötü günler geçirdim ama şimdi kendimde gördüğüm bu değişikliklerden sonra çok mutluyum."

Önceden tabak yerine tencereden yemek yiyordu

Kocasının 10 ayda çok değiştiğini söyleyen 47 yaşındaki eşi Tahire Kargı, "Eşim için sofraya tabak koymaya başladık. Önceden doymadığı için yemeği ya tepsiden veya tencereyi önüne alarak tencereden yiyordu. Tabakla yemek alışkanlığı yoktu. Şimdi hayatımıza eskisi gibi mutlu bir şekilde devam edebileceğiz" diye konuştu.



"Hastamızı çok daha ciddi sağlık problemleri bekliyordu"

Tüp mide ameliyatını gerçekleştiren Op. Dr. Tolgay Akın, tedavi süreci ile ilgili şunları aktardı:

"Hastamız vücut kitle indeksi 40’ın üzerinde olarak bize başvurdu. Mehmet’te diyabet, hipertansiyon, uyku apnesi gibi şikayetler vardı. Obezite ameliyatı olmasaydı hastamızın şikayetleri çok ciddi boyutlara ulaşacak, kanser riski artacak, eklem problemleri yaşamaya başlayacak ve uyurken artık makineye bağlı kalacaktı. Birçok başka hastalığın da eşlik etmesinin yanı sıra ani yaşam kaybı bile söz konusu olabilirdi. Şimdi hastamız vermiş olduğu kilolardan dolayı çok mutlu ve daha önce yaşadığı tüm şikayetleri tamamen ortadan kalktı."

"Düzenli beslenme sayesinde kan değerleri normal seyrediyor"

Ameliyat sonrasında Kargı’yı düzenli takip eden Diyetisyen Berna Ertuğ, "Sleevegastrektomi ameliyatının ardından hastamız, gözetimimiz altında düzenli ve yeterli beslenme programına uyduğu için 40 kilosu yağ olmak üzere toplamda 50 kilo verdi. Özellikle bu ameliyatlarda ekip işinin önemi büyüktür. Ameliyat sonrasında yapılan en büyük hatalardan biri hastaların rutin kontrollerine devam etmemesidir. Fakat hastalar ameliyat öncesi diyetisyen, endokrinoloji ve genel cerrahi doktorları tarafından değerlendirilmelidir. Ameliyat sonrasında da diyetisyen ve endokrinoloji doktoru eşliğinde rutin ve belirli aralıklarla hasta kontrol edilmelidir. Kan tahlillerine göre beslenme programı planlanmalı ve hasta yeni sağlıklı yaşam tarzına adapte edilmelidir. Hastamız düzenli beslenme programına kontrolümüzde uyduğu için kan değerlerinde de herhangi bir eksiklik gözlemlemiyoruz" diye konuştu.

Kaynak: İHA