'Toplatılan Ürünü İade Edip Ücretini İsteyin'

TÜKODER Genel Başkanı Koçal: 'Herhangi bir toplatma kararı sonrası tüketiciler, ellerinde listede belirtilen ürünlerden varsa vakit geçirmeden alınan yere ya da üretici firmaya ürünü iade etmeli' 'Satıcı, ürünü kabul etmek ve ücretini hemen ödemek zorunda ya da güvenilir, aynı özelliklere sahip bir başka ürünü tüketiciye teklif edebilir. Alıp almamakta vatandaş serbesttir' 'Vatandaşlarımız toplatılan ürünlerin iadesinde zaman zaman sıkıntı yaşadıklarını belirtiyor. Firma ürünü almamakta direnirse vatandaşlar Tüketici Hakem Heyetlerine müracaat edebilir'

UĞUR ASLANHAN - Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Genel Başkanı Aziz Koçal, herhangi bir toplatma kararı sonrası tüketicilerin, ellerindeki o ürünü alınan yere ya da üretici firmaya iade etmesi gerektiğini belirterek, 'Satıcı, ürünü kabul etmek ve ücretini hemen ödemek zorunda ya da güvenilir, aynı özelliklere sahip bir başka ürünü tüketiciye teklif edebilir. Alıp almamakta vatandaş serbesttir.' dedi.

Aziz Koçal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı gibi bazı bakanlıkların zaman zaman ürünleri toplatma kararı aldığını hatırlatarak, toplatma kararının nedenlerine değindi.

Koçal, 'Zaman zaman taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen aralarında et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, bitkisel yağ, bal, takviye edici gıdalar, çikolata ve kahve gibi ürünler toplatılıyor. Zaman zaman da elektrik kaçağı olan teknolojik ürünler, gaz ve gaz kesme tertibatı olmayan set üstü ocaklar... Yani farklı nedenlerle farklı ürünler için toplatılma kararı alınıyor.' şeklinde konuştu.

Söz konusu ürünlerin insan sağlığını ve hayatını tehlikeye attığını, bu nedenle ilgili bakanlıklar tarafından söz konusu firma ve ürünlerinin ifşa edildiğini anımsatan Koçal, insanların hayatını adeta hiçe sayan bu firmaların isimlerinin açıklanmasının son derece yerinde olduğunu, bakanlıkların da denetimleri sıklaştırması gerektiğini söyledi.

- 'Cezalar ağırlaştırılmalı'

Aziz Koçal, 'Bu ürünleri imal edenlere cüzi miktarda para cezası uygulanmaktadır. Öncelikle halkımızın can güvenliğini tehdit eden bu tür ürünleri piyasaya süren firma yetkilileri ağır cezada ölüme teşebbüs suçu ile yargılanmalı ve ertelenmeyecek cezalar mutlaka getirilmelidir. Uygulanacak para cezaları ağır olmalıdır. Bunlar, medyada da sıkça haber olmalı.' şeklinde konuştu.

Herhangi bir toplatma kararı sonrası tüketicilerin, ellerinde, söz konusu listede belirtilen ürünlerden olması halinde vakit geçirmeden alınan yere ya da üretici firmaya ürünü iade etmesi gerektiğini belirten Koçal, satıcının iadeyi kabul etmesinin zorunlu olduğunu söyledi.

Koçal, 'Satıcı, ürünü kabul etmek ve ücretini hemen ödemek zorunda ya da güvenilir, aynı özelliklere sahip bir başka ürünü tüketiciye teklif edebilir. Alıp almamakta vatandaş serbesttir.' dedi.

Vatandaşların toplatılan ürünlerin iadesinde zaman zaman sıkıntı yaşadığını belirttiğini ifade eden Koçal, firmanın ürünü almamakta direnmesi halinde vatandaşların Tüketici Hakem Heyetlerine müracaat edebileceğini duyurdu.

- Ürün alırken dikkat edilmesi gerekenler

TÜKODER Genel Başkanı Koçal, gıda ve gıda ürünlerinde taklit ve tağşişin kolay anlaşılamayacağını, bu nedenle bilinen yerden bilinen ürünlerden kullanılması gerektiğini söyledi.

Koçal, elektrikli ürünlerle ilgili herhangi bir sorunla karşılaşmamak için dikkat edilmesi gereken unsurları da şöyle sıraladı:

'Ürün alınırken mutlaka fiş ve benzeri belge alınmalı. Ürünün kurulumu yetkili servis tarafından yapılarak ürün çalıştırılmalı. Ürünün TSE ve CE belgeli olmasına dikkat edilmeli. Ürünün teknik özelliklerini içinde yazan ve yetkili servisleri yazılı olan tanıtım ve kullanma kılavuzu alınmalı. Garanti belgesi firma yetkililerince onaylı bir şekilde istenmeli. Alınan ürünün, ürün alan kişinin bulunduğu yerde yetkili servisinin olup olmadığı öğrenilmeli. Hiçbir ürünün reklamına kanmamalı. Unutulmamalı ki garanti süresi uzun olan ürünler daha güvenlidir. Merdiven altı ve emsaline göre çok düşük fiyatta olan ürünlerden uzak durulmalı.'
Kaynak: AA