PAÜ Rektörü Bağ, Eşini Atamasını Sosyal Medya Üzerinden Savundu

Pamukkale Üniversitesi Rektörü Hüseyin Bağ, öğretmen olan eşini Pamukkale Üniversitesinin İslami İlimler Enstitüsüne Enstitü sekreteri olarak atamasının ardından kendisine yöneltilen eleştirilere yönelik, sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yaptı. Açıklamada, “Pamukkale Üniversitesinde ya da başka üniversitelerde eşiyle birlikte ilk görev yapacak rektör ben değilim” dedi.

PAÜ Rektörü Bağ, Eşini Atamasını Sosyal Medya Üzerinden Savundu
Pamukkale Üniversitesi Rektörlüğüne 15 Temmuz darbe girişiminin ardından vekaleten görevlendirilen ve son olarak 19 Nisan’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından asaleten atanan rektör Prof. Dr. Hüseyin Bağ’ın, Bereketli İmam Hatip Lisesinde öğretmenlik yapan eşinin Pamukkale Üniversitesinin İslami İlimler Enstitüsüne enstitü sekreteri olarak atamasının ardından kendisine yapılan eleştirilere cevap verdi.

Enstitü dilinin tamamen Arapça olacağını ve yurt dışından gelen öğrenciler ile öğretim üyelerine de hizmet vereceğini belirten Bağ, üniversitenin idari kadrosunda böyle bir kadronun olmadığını söyledi.

Bağ, “Enstitüye tahsisli bir yurt binası mevcuttur. Enstitüde mevcut lisans üstü eğitimlerin yanında yüzde yüz Arapça eğitim yurt dışında öğrenci ve öğretim üyesi gelmesi ve benzeri farklı eğitim konseptleri planlanmaktadır. Hali hazırda kuruluş çalışmaları devam etmektedir. Enstitünün idari kadrosunun da hedeflenen amaçları destekler nitelikte olması gerekmektedir. Yurt dışından gelen öğrenci ve öğretim elemanlarıyla iletişimi sağlayabilecek düzeyde, Arapça bilgisinin olması en gerekli olan özelliklerden biridir. Pamukkale Üniversitesi idari kadrosunda bu nitelikte bir memur yoktur” ifadelerini kullandı.

Bağ, yaptığı yazılı açıklamanın devamında şunlara yer verdi:

“Atama yaptığımız kişinin Denizli merkeze 50 kilometre mesafede görev yapmayı göze alması gerekmektedir. Enstitü sekreterliği kadrolarına atanabilmek için en az 10 yıl devlet memuru olarak çalışmış olmak gerekiyor. Hiç devlet memuru olmamış birini oraya atamak mümkün değildir. Atanamamış bir öğretmeni bu kadroya atamak mevcut yasal düzenlemeye göre imkansızdır. Ancak, bu kadroya geçişle boşalan öğretmenlik kadrosuna atanamamış bir öğretmen adayı atanabilir. Eşim Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Arapça Öğretmenliğini 1998 yılında derece ile bitirdi ve Arapça Öğretmeni oldu. Öğretmenlik yaparken, 2 yıllık ön lisans İlahiyatı bitirdi, DGS sınavına girdi, Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesini kazandı. Şu an son sınıfta iki dersi var. Bitirdiğinde iki 4 yıllık fakülte, bir 2 yıllık ön lisans mezuniyeti olacak. Basında yer alan haberlerde, 4 yıllık Arapça öğretmenliği mezuniyeti yazılmayarak, eşim ön lisans mezunu, lisans öğrencisi olarak gösterildi. Ön lisans mezunu birinin bırakın öğretmen olmasını, 2 yıl müdür yardımcılığı ve 1 yıla yakın kurucu müdürlük yapması mümkün değildir.”

“Eşiyle görev yapan ilk rektör ben değilim”

Eşiyle birlikte görev yapan ilk rektör olmadığını belirten Bağ, “Haberin ilk yapıldığı yayın organı enstitünün kuruluş amacını biliyor olmasından kaynaklı olumsuz bir algı oluşturmuştur. Pamukkale Üniversitesi içindeki uzantıları ile resmi belgeyi sağlayabilmişlerdir. Pamukkale Üniversitesi ya da başka üniversitelerde eşiyle birlikte ilk görev yapacak rektör ben değilim. Benden önce, kuruluşundan beri görev yapan tüm rektörlerin eşleri Pamukkale Üniversitesinde çalışıyordu. O zaman her şey normaldi de şimdi mi anormalleşti? O zaman etik sorun yoktu da şimdi mi problem oldu? Şimdi dünyanın sonunun geldiği yaygarasını çıkarmak niye? O zamanki 2547 sayılı yasa buna uygundu da ben rektör olunca yasa değişti mi?” diye belirtti.

Kaynak: İHA