'Neye Tutunuyorsan Odur Senin Hakikatin'

Sanatçı Behar: 'Bu, içinde tespihlerin yer aldığı bir ecza dolabı. Mideniz bulandığında ya da başınız ağrıdığında ecza dolabınızdan ilaç alırsınız. Adı üstündedir. İlk yardım dolabı deriz. 15 Temmuz'da başımızdan F16'lar geçerken ne yapacağımı bilememiştim'Bana 'İşimiz Allah'a mı kaldı? Bunu mu demek istiyorsun?' diye soruyorlar. Aslında neye inanıyorsan, kalbine ve özüne nasıl en yakınsan, neye tutunuyorsan odur senin hakikatin. Bu sebeple bu çalışmam isimsiz'

Çok yönlü sanatçı Serra Behar, 'Sofralar her zaman birleştirici özelliğe sahiptir. Aslında bu sofrada herkese yer var ve bu bir arada olmanın bağı da masada yapılan kardeşlik sohbetleridir. Bir manada bu masa bir kardeşlik sofrasıdır. Aynı zamanda masanın örtüsü de bu mesajı vurguluyor.' dedi.

'Hatırlamak' isimli ilk kişisel sergisini Mayıs ayında açan Behar, sergide farklı malzemelerden karışık tekniklerle ürettiği 11 eserini ziyaretçilerin beğenisine sunuyor.

Behar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sergide en dikkat çeken eserin 'Ait Olmak' adlı çalışması olduğunu belirterek, 'Hayatta bir kere ait olduk. O da sadece anne karnındayken olduğumuz dönemdi. Oradan çıktıktan sonra hepimiz hep bir arayış içine girdik.' diye konuştu.

'İlk Akşam Yemeği ' isimli eserindeki sofrayla sevgi ve barış mesajı vermek istediğine de dikkati çeken Behar, şöyle devam etti:

'Sofralar her zaman birleştirici özelliğe sahiptir. Aslında bu sofrada herkese yer var ve bu bir arada olmanın bağı da masada yapılan kardeşlik sohbetleridir. Bir manada bu masa bir kardeşlik sofrasıdır. Aynı zamanda masanın örtüsü de bu mesajı vurguluyor. Bütün dinlerin renkleri ele alınarak özel dokundu.'

- 'Neye inanıyorsan ve tutunuyorsan odur senin hakikatin'

Eserlerinde kendi kimliği üzerinden, kişilerin, nesnelerin, durumların geride bıraktığı iz ve bellek kavramlarına odaklandığını dile getiren Behar, atık malzemelerden eserler ürettiğini, her işin kendi eserini bulduğunu ve sergide animatronik çalışmalarının da izleyiciyle buluştuğunu kaydetti.

Serra Behar, Fetullahçı Terör Örgütü'nün darbe girişiminden etkilenerek hazırladığı esere ilişkin ise şunları söyledi:

'Bu, içinde tespihlerin yer aldığı bir ecza dolabı. Mideniz bulandığında ya da başınız ağrıdığında ecza dolabınızdan ilaç alırsınız. Adı üstündedir. İlk yardım dolabı deriz. 15 Temmuz'da başımızdan F-16'lar geçerken ne yapacağımı bilememiştim. Sadece durdum, gözlerimi kapadım ve sakinleşip nefes alış verişime odaklandım. Aslında eğer bazı şeyleri inanıp içselleştirdirdiyseniz o an hangi duayı okuyacağınızı ya da hangi tespihi tutacağınızı bilirsiniz. Bana 'İşimiz Allah'a mı kaldı? Bunu mu demek istiyorsun?' diye soruyorlar. Aslında neye inanıyorsan, kalbine ve özüne nasıl en yakınsan, neye tutunuyorsan odur senin hakikatin. Bu sebeple bu çalışmam isimsiz.'

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde sahne dekorları, kostüm ve kukla eğitimi alan Behar, heykeltraş Saim Bugay'dan ders aldığını belirterek, 'Okuldan mezun olduktan sonra alanda sanat yönetmenliği ve sahne dekoru tasarımı gibi işler yaptım. Koç Müzesi, Bursa Müzesi'nde polyesterden özel model heykeller tasarladım. Daha sonra 'Ben bunları yapmak istemiyorum' diyerek tekrar yüksek lisansa döndüm. Sahne dekorunda başladım fakat kredilerimin çoğunu heykelde doldurdum.' dedi.

Behar, Erasmus programı kapsamında İngiltere'de bir yıl eğitim aldığını sözlerine ekleyerek, orada karma sergilere katıldığını, son sergisinde ise kendisine inanan yakınlarının büyük katkısı olduğunu anlattı.

Sergide fotoğraf ve animasyonların yanı sıra deri, röntgen filmi, kemik, elektronik çalışan devre, bilgisayar parçaları gibi malzemelerden yapılmış eserler de yer alıyor.

Beyoğlu Adahan Otel'de bulunan sergi, 20 Haziran'a kadar izlenebilecek.
Kaynak: AA