Kars'ta Darbe Girişimi Davası

14. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı Lojistik Destek Taburunda görev yapan 2'si tutuklu 28 askeri personel ilk kez hakim karşısına çıktı

Kars'ta Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) darbe girişimine ilişkin, 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı Lojistik Destek Taburunda görevli 2'si tutuklu 28 askeri personelin yargılanmasına başlandı.

Kars 2. Ağır Ceza Mahkemesince görülen davanın ilk duruşmasına dönemin 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı Lojistik Destek Taburunda görevli bir yüzbaşı, 5 üsteğmen, 21 astsubay ve bir uzman onbaşıdan oluşan 2'si tutuklu 28 askeri personel katıldı.

Adliye binasında daha önce konferans salonu olarak kullanılan 150 kişilik salonda görülen duruşmada, sanık avukatları ve sanık yakınları da hazır bulundu. Duruşma sanıkların kimlik tespiti işlemi ile sürüyor.

Güvenlik güçlerince adliye binası önünde güvenlik önlemlerinin artırıldığı görüldü.

- İddianameden

Kars Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı Lojistik Destek Taburunda görevli eski astsubaylar Taha Boğaçhan Aktolun ve Koray Çağlar ile bir yüzbaşı, 5 üsteğmen, 19 astsubay ve bir uzman onbaşıdan oluşan 2'si tutuklu 28 askeri personel 'sanık' sıfatıyla yer alıyor.

FETÖ/PDY'nin ortaya çıkışı, örgütün devlet kurumları ve Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki (TSK) yapılanması ile darbe teşebbüsü sırasında yaşananlar hakkında bilgiler aktarılan iddianamede, olay günü kentte yaşananlar ele alınıyor.

İddianamede, ifadesine yer verilen tutuklu sanıklardan eski astsubay Taha Boğaçhan Aktolun, olay günü tabur komutanından gelen 'Silah başına, herkes kışlasına' emri üzerine kışlaya gittiğini anlattı.

Kışlaya gittiğinde rütbeli personelin hazır beklediğini gördüğünü belirten Taha Boğaçhan Aktolun, şunları kaydetti:

'Ben darbe girişimine ilişkin başka bir davada tutuklu olarak yargılanan binbaşı Çetin Aydoğan'a, 'Komutanım ne oluyor, ne için toplandık?' diye sordum. O da bana 'Terör saldırısı olabilir, ben de bilmiyorum.' dedi. Aynı suçlamalara ilişkin tutuklu yargılanan Tugay Komutanı Tuğgeneral Ali Avcı'nın kendisine 'Kışlanızın emniyetini alın.' dediğini söyledi. Binbaşı Çetin Aydoğan, bombalı araç gelebileceği için araç şoförlerine 'Kışlanın önünü araçlarla kapatın. Dikkatli olun, saldırı olabilir.' dedi. Bu sırada saat 00.30 gibi telefonuma 'Görev yerinizde verilen emirlere itaat ederek görevinizin başında durun.' şeklinde mesaj geldi.'

İddianamede, dosya kapsamına göre sanıkların isnat edilen suçları işledikleri kanaatine varıldığı kaydedilerek, dönemin 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı Lojistik Destek Taburu'nda görevli tutuklu sanıklar eski astsubaylar Taha Boğaçhan A. ve Koray Çağlar'ın yanı sıra tutuksuz yüzbaşı, 5 üsteğmen, 19 astsubay ve bir uzman onbaşıdan oluşan 28 askeri personel hakkında 'Anayasa'yı ihlal', 'TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme', 'hükümeti ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme' suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet, 'terör örgütü üyeliği' suçundan da 10 yıldan 15 yıla kadar hapsi isteniyor.
Kaynak: AA