Karkamış Sulak Alanı Turizme Açılacak

Orman ve Su İşler Bakanlığıyla yürütülen 'Karkamış Taşkın Ovası Sulak Alan Yönetim Planı' kapsamında alan hem korunacak hem de kullanıma açılacak.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Karkamış'taki sulak alanını turizme açmak için çalışmalarına hız verdi.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Orman ve Su İşler Bakanlığınca ortak yürütülen 'Karkamış Taşkın Ovası Sulak Alan Yönetim Planı' kapsamında, söz konusu alan hem korunacak hem de kullanıma açılacak.

Türkiye'de ilk defa bir belediye tarafından gerçekleştirilen proje çerçevesinde yapılan çalışmalarda 810 bitki ve 16 balık türü, Dicle çöpçü balığı, şabut ve aynalı sazan, 38 farklı iki yaşamlı ve sürüngen türü ile Fırat kaplumbağası, 119 kuş türü, kelaynak ve 14 farklı memeli türünün tehlike altında olduğu tespit edildi.

Ramsar Sulak Alan Yönetim planlaması rehberi kullanılarak hazırlanan yönetim planıyla alanın korunarak ekoturizme açılması sağlanacak.

Alan değerlerinin tanıtılması ve bölgenin tanınırlığının geliştirilmesi amacıyla bölgede 'Ekopark Projesi' uygulanacak. Projede halk plajı, seyir terası, dinlenme ve günübirlik kulanım alanları, manzara seyir noktaları, su sporları, yürüyüş parkurları, bisiklet yolları oluşturulacak.

Karkamış Yönetim Planı Projesi ile sulak alan ekosistemi içerisinde ve çevresinde barınanların yararlanımları da göz önüne alınarak ekonomik ile ekolojik bütünlük içerisinde doğal yaşamın devamı sağlanacak.
Kaynak: AA