Karabiga Halkı Sağlıklı Yaşlanıyor

Biga'nın Karabiga beldesinde ocak ayından itibaren başlatılan proje ile yaşlılar takibe alındı.

Karabiga Belediyesi ve özel bir danışmanlık şirketi arasında yapılan proje kapsamında 70 yaş üstü 300 hasta ziyaret edildi.

Belediye Başkanı Muzaffer Karataş, projedeki amacın beldede yaşayan yaşlıların sağlıklı yaşlılık geçirmesini sağlamak olduğunu söyledi.

Beldedeki yaşlıların 142'sinin ilaç kullanımında yapılan hatalardan ya da yanlış beslenme kaynaklı olarak kronik hastalıklarının doğru yönetilmediğinin tespit edildiğini anlatan Karataş, 'Bu 142 kişi sıkı bir ziyaret programı ile takibe alındı. İlaçları ve kullanım şekilleri değerlendirilerek günlük hayatları, beslenme ve egzersiz programları mercek altına alındı. 2016 yılı içinde 142 hastamıza toplam 2 bin 88 ziyaret gerçekleştirildi. Tansiyon hastalarının ölçülen değerlerinde yüzde 90 şeker hastalarımızın şeker ölçüm değerlerinde ise yüzde 75 normal sınırlarda ölçüm sağlandı. KOAH hastalarında ise multidisipliner yaklaşım ile ilaçlarının doğru doz, doğru zaman ve doğru metot ile uygulanması sağlanarak yüzde yüz başarı elde edildi,' dedi.

Karataş, 2017 yılında hasta sayısını 172'ye çıkardıklarını belirterek, şunları kaydetti:

'Daha çok yaşlımıza dokunmayı amaçlayarak 4 ay gibi bir sürede 678 ziyaret gerçekleştirdik. Birçok hastanın yıllardan beri kullandığı ve artık etkisini yitirmiş ilaçlarını ilgili uzman hekimlere hastaların yönlendirilmesi ile değiştirttik. Birden fazla kronik hastalığı olan yaşlılarımızın hayati organlarını koruma amaçlı sürekli ilaçların doğru kullanımı, hastalıklara göre beslenme ve yaşa uygun egzersiz eğitimleri verildi. Doğru beslenme şekliyle 6 kişi toplam 55 kilo verdi.'

Kaynak: AA