İzmir'deki Çevre Sorunları

Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Kınay: 'İzmir, plansız yapılaşma ve altyapı eksikleri nedeniyle her yağışta sellerle karşı karşıya kalıyor'.

Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Helil İnay Kınay, İzmir'in plansız yapılaşma ve altyapı eksikleri nedeniyle her yağışta sellerle karşı karşıya kaldığını, kuşatıldığı çevre problemleriyle boğuşmaya devam ettiğini söyledi.

Kınay, şubede düzenlediği basın toplantısında, Dünya Çevre Günü'nün odaları için bir kutlama günü değil, çevre sorunlarına, ekolojik yıkıma dikkati çektikleri ve mücadeleye çağrı yaptıkları gün olduğunu belirtti.

İzmir'in belediye atık su istatistik anketine göre, Avrupa standartlarında arıtma sayısı, kişi başına düşen atık su arıtma miktarı ve arıtım oranıyla Türkiye'de ilk sırada yer aldığını kaydeden Kınay, şöyle devam etti:

'İzmir diğer taraftan plansız yapılaşma ve altyapı eksikleri nedeniyle her yağışta sellerle karşı karşıya kalıyor. Kent kuşatıldığı çevre problemleriyle boğuşmaya devam ediyor. Aliağa'da sanayi kirliliği devam ediyor. Gemi söküm tesisleri kirletmeye devam ediyor. Efemçukuru altın madeni ÇED kapasite artışına ilişkin açılan iptal davasında bilim insanları tarafından hazırlanan bilirkişi raporlarında tespit edilen kirliliğe rağmen tesis çalışmaya devam ediyor.

Çeşme'de yaşanan gemi kazası, Gördes nikel madenine sülfürik asit taşıyan tankerlerin son 2 ayda yaptığı kazalar ve yapılamayan müdahaleler bu süreçlere ne kadar hazırlıksız olduğumuzu bir kez daha gösterdi.'

Kınay, kentte son derece kısıtlı olan korunan alanların rant baskısı ve yapılaşmanın tehditleri ile karşı karşıya olduğunu sözlerine ekledi.
Kaynak: AA