İzmir'de FETÖ'nün Darbe Girişimine İlişkin Dava

270 sanığın yargılandığı davaya Ege Ordusu Komutanlığındaki tanıkların dinlenilmesiyle devam edildi.

İzmir'de Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin davanın öğleden sonraki oturumunda Ege Ordu Komutanlığındaki tanıkların dinlenilmesine devam edildi.

Aliağa Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü'ndeki salonda devam edilen İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları katıldı.

Tanık olarak dinlenen Ege Ordu Komutanlığı karargah bölük komutanı Binbaşı A.K, darbe girişimi akşamı karargahta tutuklu sanıklardan Recep Kılıç'ı gördüğünü belirterek, Ege Ordu'yla ilişiğinin kesilip başka bir yerde görevli olması nedeniyle kendisini görünce şaşırdığını söyledi.

- Binbaşı, albay üniforması giymiş

Tanık A.K, Kılıç'ın kendisine lojmandaki evinden eşyaları topladığını ve tutuklu sanıklardan Oksal Çelik'in kendisini çağırması üzerine geldiğini söylediğini aktararak, Kılıç'ın binbaşı rütbesinde olmasına rağmen üzerinde albay üniforması bulunduğunu ifade etti.

Kılıç'a albay üniforması giymesinin nedenini sorduğunu belirten tanık A.K, Çelik'in kendisine 'Sivil dolaşma, bir üniforma bul.' yönünde talimat verdiğini söylediğini kaydetti.

Tanık Ö.B. ise Ege Ordu Komutanlığında astsubay olarak görev yaptığını ve darbe girişiminin yaşandığı gün komutanlıkta nöbetçi olduğunu, darbe girişiminden eşinin aramasıyla haberdar olduğunu ve gelişmeleri telefonundan takip ettiğini anlattı.

Emniyet tedbirleri alınması ve saat 22.00'den önce kışlaya girenlerin tespit edilmesi yönünde emir aldıklarını söyleyen tanık Ö.B, emir doğrultusunda 17 görüntü seçtiklerini ve görüntüleri yedeklediklerini kaydetti.

Tanık Ö.B, darbe girişimi günü güvenlik kontrol merkezinde görevli olduğunu dile getirerek, tanık olarak ifade veren Ege Ordu Komutanlığı Genel Sekreteri B.A'nın, tutuklu sanık Memduh Hakbilen'e kameradan olağan dışı giriş çıkışları göstermek istediğini söyledi.

Görüntülerin izlenildiği odadan Hakbilen'in herkesi kalabalık olduğu gerekçesiyle dışarı çıkarttığını belirten Ö.B, odada 4 kişi kaldıklarını ve tanık B.A'nın izletmek istediği görüntüleri Hakbilen'in, 'Komutan çağırıyor.' diyerek izlemek istemediğini, B.A.'nın ısrarları sonucunda Hakbilen'in görüntüleri izlediğini kaydetti.

Tanık Ö.B, 15 Temmuz akşamı tutuklu sanık Recep Kılıç'ın görevli olmadığı Ege Ordu Komutanlığında kendisine ait olmayan albay rütbesindeki üniforma ile yanındaki teğmenle ani müdahale kuvveti binasına girdiğini, ani müdahale kuvveti dosyasını incelediğini ve teğmeni orada bırakarak binadan çıktığını gördüğünü anlattı.

Ege Ordu Komutanlığında görevli tanık İ.B. de darbe girişiminin yaşandığı gün komutanlıkta nöbetçi olduğunu kaydederek, telefon hatlarının kesik olduğunu ve kendisinin 'Silahlıkları dolaş, mühimmatı emniyet altına al.' yönünde emir aldığını söyledi.

Mahkeme başkanı, tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına karar vererek, duruşmayı yarına erteledi.
Kaynak: AA