İyot Eksikliği Uyarısı

İç Hastalıkları Uzmanı Doktor Mesut Şahin, iyot yetersizliğinin ciddi bir sağlık sorunu olduğunu, gerekli müdahale yapılmadıkça ilerde ciddi problemlere neden olabileceği uyarısında bulundu.

İyot Eksikliği Uyarısı
Medical Park Ordu Hastanesi Dahiliye Uzm. Dr. Mesut Şahin, Türkiye’nin iyotlu tuz kullanımı ile dünyadaki birçok ülkeden önde olduğunu belirtti.

Türkiye’deki hanelerin iyotlu tuz tüketiminin yüzde 95 olarak tespit edildiğini belirten Şahin, iyot eksiliğinin çocuklarda anormallikler, zeka geriliği, yaşlılarda guatr gibi zihinsel bozuklukların görülmesinde en önemli faktör olduğuna dikkat çekti.

Uzm. Dr. Mesut Şahin, şu bilgileri verdi: “Gebe olmayan ve süt vermeyen yetişkinlerin günde 150 mikrogram kadar iyot alınması gereklidir. Gebelerde ve süt verenlerde bu rakam 250 mikrogram’ın üzerindedir. Bu miktarlarda iyot almayan bireylerde özellikle anne karnında bebek, yeni doğan çocuk ve oyun çocukluğu çağında İyot Eksikliği Hastalıkları (İEH) için risk altındadır. İyot alım eksikliği durumunda anne karnında bebekte düşük, doğum ağırlığı, ölü doğum, doğumsal anomaliler, nörolojik bozukluk, vücutta yaygın ödem, kas iskelet sistemi ve zeka bozukluğu, yeni doğan çocuklarda tiroit bezi çalışması yetersizliği, çocukluk ve ergenlik döneminde mental ve fiziksel gelişme geriliği, tüm yaşlılarda guatr, tiroit bezinin yetersiz çalışması ve zihinsel fonksiyon yetersizliği görülür."
Kaynak: İHA