Hanefi Bostan Açıklaması 'Enflasyon Memur Maaş Artışını İki Kat Geçti'

Enflasyon verilerine ilişkin açıklama yapan Türk Eğitim-Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan, enflasyonun memur maaş artışını iki kat geçtiğini ifade etti.

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) Mayıs ayına ilişkin enflasyon verilerini açıklamasının ardından Türk Eğitim-Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan yazılı bir açıklama yaptı. Geçtiğimiz ay enflasyonun yüzde 0.45 oranında yükseldiğini hatırlatan Bostan, “Ocak-Mayıs arasında 5 aylık enflasyon yüzde 6.18’e yükseldi; yıllık enflasyon ise yüzde 11.72 ile yaklaşık 9 yılın zirvesinden dönmüş oldu. 3 bin TL maaş alan bir memur Ocak ayında 90 TL zam almıştı. Bu zam şubattan itibaren erimeye başladı.

Mayıs ayı itibariyle erime aldığı zammı ikiye katladı. Bu memurun maaşı 191 TL eridi. Mevcut durumda yapılan zamma önümüzdeki aya ait Ramazan enflasyonun da eklenmesiyle birlikte ortaya çıkacak toplam oran, gidişatın negatif seyir izlediğini daha açık biçimde gösterecek, memura oluşan borç katlanacaktır. İçinde bulunduğumuz Ramazan ayında oluşan gıda harcamalarının hesaba katılmasıyla elde edilen verilere göre 4 kişilik bir ailenin iftar yapması için gerekli olan günlük tutarın en az 65,7 TL; 29 gün sürecek Ramazan ayı boyunca oruç açmanın maliyetinin ise asgari olarak bin 905,3 TL olduğu ve bu maliyetin son bir yıl içinde yüzde 11.3 oranında yükseldiği bir dönemde memur, maaşının yüzde 68.4’ünü oruç açmak için ayırmakta, diğer zorunlu harcamalarına ise para kalmamaktadır. Bu duruma bir de önümüzdeki ay açıklanacak olan enflasyon oranı eklenince vay memurun haline” dedi.

Memur maaşlarının 5 ayda yüzde 3.18 eridiğini aktaran Bostan, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Enflasyon farkı alacağı oluşmuştur. Alım gücü 2016 yılının da altına düşerken, mevcut veriler memura yapılan zammın sözde kaldığını göstermektedir. 2017 yılı Şubat ayında iki aylık enflasyon yüzde 3.29 olarak gerçekleşince memur maaşları yüzde 0.29 oranında değer kaybetmiş; daha yılın başında memura borçlanma başlamıştır. Bu orana ilk beş ayda toplam yüzde 6.18’lik gerçekleşen enflasyon eklenince memur maaşında yüzde 3.18’lik gerileme oluşmuştur. Sonuç itibarı ile gerçekleşen enflasyonun, yapılan tahminlerin ve bütçede öngörülenin oldukça üzerinde seyrettiği görülmüştür. Sözünü ettiğimiz yüzde 3.18’lik erime toplam zararı yansıtmamakla birlikte sadece içinde bulunduğumuz ayın zararını içermektedir. Bu nedenle erimeyi telafi edecek bir ödeme talep etmek konusunda ısrarcıyız. Açıklanan verilere bakıldığında memurlarımız Temmuz zammını dahi şimdiden tüketmişlerdir. Enflasyonun üzerine büyüme artı refah payı ve bayramda da bayram ikramiyesi istiyoruz. Aksi takdirde memurun ekonomik iflası kaçınılmaz bir hal alacaktır.”
Kaynak: İHA