FETÖ Şüphelisi İş Adamları Hakim Karşısında

Sakarya'da, FETÖ/PDY soruşturmaları kapsamında KHK ile kapatılan SAGİAD'ın üyesi 11'i tutuklu 46 sanık hakkında 'özel belgelerde sahtecilik' ve 'silahlı terör örgütü üyeliği' suçlarından açılan davanın görülmesine başlandı.

Sakarya'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında haklarında dava açılan Sakarya Girişimci ve Sanayici İşadamları Derneğinin (SAGİAD) üyesi 46 sanık hakim karşısına çıktı.

Sakarya 4. Ağır Ceza Mahkemesince, özel olarak hazırlanan Ferizli Spor Salonu'nda yapılan ilk duruşmaya, 11 tutuklu sanık, bazı tutuksuz sanıklar ile avukatları ve yakınları katıldı.

Kimlik tespitinin yapılması ve Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığınca düzenlenen iddianamenin özetinin okunmasının ardından tutuklu sanıklar savunmalarını yaptı.

Tutuklu sanık Gökhan Aygen, savunmasında, suçlamaları kabul etmediğini söyledi.

Marka, patent alanında faaliyet gösteren bir şirketin ortağı olduğunu belirten sanık Aygen, 'İşimiz gereği çevremiz vardır, ne kadar çok kişiye ulaşırsak o kadar iyidir. SAGİAD 2009 yılında bize gelerek marka tescil işlemi istemişti. Marka tescil işlemlerini hallettim. Derneğin üyeliğini de kabul ettim. İlerleyen zaman içerisinde derneğin işime katkı sağlamaması ve 17-25 Aralık sürecinin etkisi ile dernekten istifa ettim. Dernekle alakalı hiçbir toplantıya katılmadım, aidat ödemedim. 11 aydır tutukluyum, tahliyemi ve beraatımı talep ediyorum.' diye konuştu.

Diğer tutuklu sanık Hüseyin Bilen de savunmasına suçlamaları kabul etmediğini, bilerek, isteyerek ve kasten hiçbir terör örgütünde faaliyette bulunmadığını ifade ederek başladı.

'ByLock'u daha önce duymadığını ve kullanmadığını dile getiren sanık Bilen, '2013'te SAGİAD'a üye oldum. 2015 yılında yapılan genel kurula katılmadım. Benim bilgim dahilinde olmadan yönetim kurulu yedek üyeliğine seçilmişim, sonradan haberim oldu. SAGİAD'ın tanışma amaçlı halka açık yerlerde yapılan toplantılara 1-2 kez katıldım. Sosyal medyada FETÖ'yü övücü herhangi bir paylaşım yapmadım.' dedi.

Hakkındaki suçlamaları kabul etmeyen sanık Bilen, tahliyesini ve beraatını talep etti.

Diğer tutuklu sanık Tayfun Tula da savunmasında 1998 yılından bu yana esnaflık yaptığını, ticaretle uğraştığını söyledi.

FETÖ ile irtibatlı hiçbir okulda okumadığını, dershanelerine gitmediğini, Bank Asya'da hesabının olmadığını belirten sanık Tula, 'FETÖ ile hiçbir alakam yoktur. Himmet, bağış adı altında herhangi bir ödeme yapmadım, organizasyona ve toplantıya katılmadım. 2 Aralık 2013'te aidat ödemediğim için SAGİAD'tan çıkartıldım. Suçlamaları kabul etmiyorum, tahliyemi ve beraatımı talep ediyorum.' diye konuştu.

Diğer sanıklar da haklarındaki suçlamaları kabul etmeyerek, tahliyelerini ve beraatlarını talep etti.

Söz alan sanık avukatları, müvekkillerinin savunmalarına katıldıklarını, beyanlarını sanık savunmaları bitince vereceklerini kaydetti.

Mahkeme heyeti, duruşmaya yarına kadar ara verdi.

- İddianameden

Sakarya Cumhuriyet Başsavcıvekili ve 2 savcı tarafından hazırlanan ve 4. Ağır Ceza Mahkemesinde kabul edilen iddianamede, Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan (KHK) SAGİAD üyesi 10'u tutuklu 26 sanık hakkında, 'silahlı terör örgütü üyeliği ve özel belgede sahtecilik' suçlarından 8 yıl 9 aydan 18 yıl dokuzar aya kadar hapis cezası isteniyor.

Biri tutuklu 3 sanık hakkında ise 'silahlı terör örgütü üyeliği' suçundan, 7 yıl 6 aydan 15'er yıla kadar hapis ceza istenen iddianamede, 17 kişi hakkında ise 'özel belgede sahtecilik' suçundan ayrı ayrı 1 yıl 3 aydan 3 yıl 9 aya kadar hapis cezası talep ediliyor.

İddianamede, SAGİAD üyelerinin Sakarya'nın FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün finansal ayağını oluşturduğu, özel belgede sahtecilik yaptıklarının tespit edildiği belirtiliyor.

SAGİAD'ın, üyelerinden aidatlar topladığı, yurt içi ve yurt dışı gezileri ile organizasyonları düzenlemek suretiyle FETÖ/PDY'ye finansal destek sağladığının anlaşıldığı kaydedilen iddianamede, sanıklardan bazılarının örgütün haberleşme programı 'ByLock'u kullandığının tespit edildiğine yer verildi.
Kaynak: AA