Etiyopya'da Mobil İnternet Kesintisi Devam Edecek

Hükümetten ülkedeki mobil internet kesintisinin üniversite sınavlarının sona ereceği perşembe gününe kadar süreceği duyuruldu.

Etiyopya'da geçen hafta başlayan mobil internet kesintisinin 3 gün daha devam edeceği bildirildi.

İletişim Bakanı Negeri Lencho, başkent Addis Ababa'da gazetecilere yaptığı açıklamada, geçen yıl üniversiteye giriş sınav sorularının çalındığı ve sosyal medya üzerinden yayıldığını hatırlatarak, bu yıl da benzeri bir olayın yaşanmaması için önlem olarak internet kesintisine gidildiğini belirtti.

'Öğrencilerimizin haklarını ve çıkarlarını korumak zorundayız.' diyen Lencho, ülkede üniversite giriş sınavlarının devam edeceği perşembe gününe kadar mobil internet bağlantısı sağlanamayacağını söyledi.

Geçen hafta 10. sınıf sınavlarının öncesinde ülke genelinde bütün internet bağlantıları kesilmiş, erişim sağlamak isteyenler Afrika Birliği, Birleşmiş Milletler binaları ve bazı büyük otellere akın etmişti. Hafta sonu kablolu bağlantı yeniden sağlanmış ancak mobil internette kısıtlama sürmeye devam etmişti.

Ülkede, ekim 2016'da olağanüstü hal ilan edilmesinin ardından, zaman zaman iki haftayı aşan sürelerde internet kesintisine gidilmişti. Sosyal medya platformlarının yasak olduğu ülkede uygulanan kesintiler ise toplumun her kesiminde tepkiyle karşılanıyor. Kablolu bağlantıların pahalı olması nedeniyle milyonlarca kişi evinde ya cep telefonlarındaki mobil interneti ya da sim kartlarla çalışan mobil modemleri kullanıyor. Kesinti hem kırsal kesim hem de şehirlerde yaşayan milyonlarca vatandaşı olumsuz etkiliyor.

Kaynak: AA