Erzurum'daki 'FETÖ/PDY'ye Finans İçin Usulsüz Arsa Satımı' Davası

Merkez Aziziye ilçesindeki bir arsanın 'belediye başkanlığınca sahte belge düzenlenerek FETÖ/PDY'ye finans sağlamak üzere satışının sağlandığı' iddiasıyla eski Aziziye Belediye Başkanı Cengiz'in de aralarında bulunduğu 10'u tutuklu 36 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Erzurum'un Aziziye ilçesindeki bir arsanın, 'belediye başkanlığınca sahte belge düzenlenerek Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) finans sağlamak üzere satışının sağlandığı' iddiasına ilişkin, aralarında eski Aziziye Belediye Başkanı Fatih Cengiz'in de yer aldığı 10'u tutuklu 36 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Mehmet Suiçmez, Hadi Zaimoğlu, Yusuf Keskin, Fatih Cengiz, Aydın Durdu, Memet Salim, Mustafa Yıldız, Nimet Toğa ile tutuksuz sanıklardan Barbaros Özer, Hüseyin Polat, Yaşar Çıplak, Şenol Kaba, Hasan Sezai Aydoğan, Cihat Aktaş, Abdulbaki Turğun, Bülent Yıldırım, İsmail Hakkı Akgün ve sanık avukatları katıldı.

Başka bir şehirdeki cezaevinde tutuklu olan sanıklar Hurşit Vural ve Murat Erdoğan'ın yanı sıra tutuksuz sanıklar ile firari sanıklar Ömer Çerkez, Hüseyin Avcı, Sadrettin Demircan ve Mehmet Tahir Tekin ise duruşmaya gelmedi.

Duruşmada, aynı suçlamalarla farklı bir davadan yargılanırken dosyaları bu davaya dosyaları birleştirilen tutuklu sanıklar Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (DASİDEF) Başkanı sanık Mustafa Yıldız ile Nimet Toğa savunmalarını yaptı.

Yıldız, savunmasında birleştirilen dosyadaki suçlamaların bir önceki davadaki isnatlarla aynı olduğunu belirterek, suçlamaları kabul etmedi.

Üyesi ve faaliyeti olan DASİDEF gibi derneklerin, 17-25 Aralık öncesinde faaliyetleri yasal kabul edilen ve ticari alanda faaliyet gösteren dernekler olduğunu ifade eden Yıldız, üzerine atılı suçların suç olmadığını savundu.

Yıldız, FETÖ/PDY'nin finans kaynadığı Bank Asya ile irtibatının sorulması üzerine de 'Bu bankada sadece normal ticari işlerimi gördüm. Buradan kestiğim çeklerin, kredi ve teminat mektuplarının zorunlu ödemelerini yaptım. Bu bankayı ticari faaliyet dışında özel bir amaçla kullanmadım.' şeklinde savunma yaptı.

Toğa da üzerine atılı suçlamaları kabul etmeyip beraat talebinde bulundu.

Söz alan Toğa'nın avukatı Harun Işık, sanığın kalp rahatsızlığı olduğunu, cezaevi koşullarının ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirterek, tahliyesini talep etti.

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar vererek, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

- Olay

Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca, Aziziye ilçesindeki bir gayrimenkulün, 'Aziziye Belediye Başkanlığınca sahte belge düzenlenerek 4 Mayıs 2011'de FETÖ/PDY'ye finans sağlamak üzere satışının sağlandığı' iddiaları üzerine, dönemin Aziziye Belediye Başkanı Fatih Cengiz ve eski İmar ve Şehircilik Müdür Vekili Şenol Kaba'nın da aralarında bulunduğu 36 sanık hakkında, 'resmi belgede sahtecilik', 'görevi kötüye kullanma', 'ihaleye fesat karıştırma' ve 'silahlı terör örgütüne üye' olma suçlarından dava açılmıştı.

Esas hakkındaki son mütalaasını açıklayan Cumhuriyet savcısı, bazı suçlardan beraatını istediği sanıkların 'silahlı terör örgütüne üye olma' ve 'ihaleye fesat karıştırma' suçlarından ise 3 yıldan 15 yıla kadar değişen hapis cezalarına çarptırılmalarını talep etmişti.
Kaynak: AA