'Çeltik Ambarı'nda Ekimler Tamamlandı

Türkiye'nin çeltik ambarı Edirne'de, 1 ay süren ekim dönemi bitti Meriç Ziraat Odası Başkanı Ergin: 'Edirne çiftçisi çeltik yetiştirmede çok başarılı. Üretimi çok iyi biliyor, son teknolojik aletler kullanıyor. Çok büyük doğal afetler olmadıkça bizim rekolte konusunda sıkıntımız olmuyor. Bizim verimlerimiz Türkiye ve dünya standartlarının üzerinde seyrediyor'

Türkiye'nin pirinç ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayan Edirne'de, 'çeltik tavaları' tohumla buluştu, ekim tamamlandı.

Ekim öncesi, tarlalarını büyük bir titizlikle hazırlayan üreticiler çeltik tohumlarını toprakla buluşturdu.

Edirne'de, mayıs ayının ilk haftasında başlayan, toprağın tavı ve hava sıcaklığına göre yaklaşık bir ay süren çeltik ekimi sona erdi.

- 'Çeltikleri bebek gibi büyüteceğiz'

Meriç Ziraat Odası Başkanı Ömer Ergin, çeltik mesaisinin ilk etabı olan tohum ekme işleminin tamamlandığını söyledi.

Ekimden sonra otla mücadele mesaisinin başlayacağını belirten Ergin, şunları kaydetti:

'Mayıs ayında başlayan çeltik ekimi haziran ayının ilk haftasıyla bitiyor. Ergene Ovası da bizim için kapanışı yaptığımız bir yer. Çünkü toprak burada geç tav oluyor. Meriç ve İpsala ovalarında ekim, geçtiğimiz günlerde yapıldı. İlk ekim yapılan bölgelerde yabancı ot mücadelesi başladı. Bu bölgede de 20 gün sonra mücadeleye başlayacağız. Çeltik üretimi, ekimden hasada kadar çok zahmetli bir iş. Ekilen çeltiğin çeşidine göre 120-150 gün arasında hasat süresi var. Ekiminden hasadına kadar çeltikleri bebek gibi büyüteceğiz. Çok zor ve zahmetli bir iş. Sonucunda hakkımızı alabiliyorsak bizi dinlendirecek. En önemlisi alın terimizin karşılığını almak.'

Edirne pirincinin kalitesinin ve lezzetinin herkes tarafından bilindiğini ifade eden Ergin, 'Edirne çiftçisi çeltik yetiştirmede çok başarılı. Üretimi çok iyi biliyor, son teknolojik aletler kullanıyor. Çok büyük doğal afetler olmadıkça bizim rekolte konusunda sıkıntımız olmuyor. Bizim verimlerimiz Türkiye ve dünya standartlarının üzerinde seyrediyor.' diye konuştu.

Kaynak: AA