Burhaniye'de Su Kaplumbağaları Yaşam Mücadelesi Veriyor

Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, Ören sahilindeki bir hendekte yaşamakta olan su kaplumbağaları ilgi bekliyor. Yaşam Motel bitişiğindeki bulunan hendeğin, uyarı levhasına rağmen kirletilmesi çevrecilerin tepkisini çekti.

Burhaniye'de Su Kaplumbağaları Yaşam Mücadelesi Veriyor
İlçede 40 yıldan bu yana kaplumbağaları takip ettiğini anlatan Emekli Öğretmen Mustafa Var, vatandaşları duyarlı olmaya çağırdı. Bazı duyarsız vatandaşların su kaplumbağalarının yaşadığı hendeğe çöp attığını anlatan Var, ”40 yıldan bu yana Burhaniye’de yaşıyorum. Uzun süre Ören sahilinde oturdum. Küçük bir kanal ve içinde irili ufaklı su kaplumbağalarını izliyorum. O kadar sevimliler ki. Geçerken sık sık onları inceliyor, beni fark edince şıp şıp suya dalışlarını seyrediyorum. On gün kadar önce Ören’e gittiğimde aynı bölgede yüzme havuzları ve tenis kortları yapıldığını gördüm. Yüzme havuzu yanındaki yolun kenarındaki küçük kanalı görünce hemen kaplumbağaları hatırladım. Heyecanla kanala yaklaştığımda kanala çöplerin atıldığını gördüm. Belediyenin uyarı levhasına rağmen çöpler atılmış. Kirlilik arasında sağ kalmış birkaç kaplumbağayı gördüm. 5 Haziran Dünya Çevre Günü. Gelin bu sevimli hayvanların sessiz çığlıklarını duyalım. Hayvan Severler Derneği ve Belediyemiz başta olmak üzere onlara, doğal yaşam alanı olan Ören’deki bu kanalın ıslah edilip korumaya alınarak güvenli bir ortam sağlayalım” dedi.

Sefer Bahçekoz’da, ”Ben burasını bilmiyordum. Mustafa bey sayesinde öğrendim. Hemen yanında engelliler tesisi var. Bu hayvanların burada yaşaması bundan sonra daha önemli. Burası korumaya alınmalı” dedi.

Kaynak: İHA