ABD'nin Paris İklim Anlaşması'ndan Çekilmesi

ABD Enerji Bakanı Perry: 'Çevre ve temiz enerji konularında çabalarımız sürecek'.

ABD Enerji Bakanı Rick Perry, Paris İklim Antlaşması'ndan çekilmiş olsalar da çevreyle ilgili yükümlülüklerini yerine getirmeye devam edeceklerini söyledi.

Japonya'yı ziyaret eden Perry, Japon mevkidaşı Hiroşige Seko ile yaptığı görüşmede, Paris Anlaşması'ndan çekilme kararının ardından ABD'nin çevre sorunlarının çözümü ve temiz enerjinin teşvik edilmesi konusunda çabalarını sürdüreceğini belirtti.

ABD'nin bugüne kadar sanayide karbon salımının düşürülmesi ve temiz kömür teknolojisi gibi konularda dünyaya öncülük ettiğine dikkati çeken Perry, gelecekte de temiz enerji teknolojisine öncülük etmeyi sürdüreceklerini ifade etti.

- ABD Fukuşima'nın temizlenmesine yardım edecek

Perry ve Seko, görüşmede ABD ile Japonya arasında temiz enerji ve çevre konularında iş birliğini geliştirme konusunda anlaştı.

İki ülkenin nükleer enerji alanında bilgi ve tecrübe paylaşımına gideceği, ABD'nin Fukuşima nükleer santralinin temizlenmesi konusunda Japonya'ya yardım edeceği kaydedildi.

Pazar günü santrali ziyaret eden Perry, ABD'nin geçmişte hasarlı reaktörleri devre dışı bırakma ve santralleri topyekun kaldırma konusunda tecrübe sahibi olduğunu, tecrübe ve teknolojilerini Fukuşima'nın temizlenmesine yardım için paylaşmaktan memnun olacaklarını söyledi.

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi kapsamında akdedilen son protokol olan Paris İklim Anlaşması, atmosferdeki sera gazı oranlarını düşürmeyi ve bu gazların olumsuz etkilerini en aza indirmeyi amaçlıyor. 2015 yılında Paris Konferansı'nda karara bağlanan anlaşma 2016 yılı başında imzaya açılmıştı.

ABD Başkanı Donald Trump, 1 Haziran'da yaptığı açıklamada, ülkesini Paris İklim Anlaşması'ndan çekme kararı aldığını belirtmişti.
Kaynak: AA