Vatandaş 'Modifiyeci' Arıyor

sahibinden.com Üst Yöneticisi Ertaş: 'Son bir yılda en çok oto modifiye hizmetleri, nakliyat, oto lastik tamiri, ev tadilatı ve dekorasyon hizmetleri arandı' 'Ev tadilatı ve dekorasyon kategorisinde ilgi en çok Çorum’da arttı. Çorum’da son bir yıldaki artış yüzde 123. Ardından yüzde 81 ile Tekirdağ, yüzde 74 ile Samsun geliyor' 'Hizmet kategorimize üye sayısı son bir yılda yüzde 19 artarken, 81 ilde, 400 binin üzerinde yeni iş fırsatı sağladık'

MUSAB TURAN - sahibinden.com Üst Yöneticisi (CEO) Burak Ertaş, ev tadilatından, dekorasyona, araç servis bakımından nakliyeye kadar hizmet sektörünün tüm bileşenlerini kullanıcılarıyla buluşturduklarını belirterek, 'Son bir yılda en çok oto modifiye hizmetleri, nakliyat, oto lastik tamiri, ev tadilatı ve dekorasyon hizmetleri arandı.' dedi.

AA muhabirinin sorularını cevaplayan Ertaş, Türkiye’nin en büyük elektronik ticaret ve ilan platformlarından sahibinden.com'la ilgili çeşitli bilgiler verdi.

Beş milyondan fazla aktif ilan ve on binlerce ürün çeşidiyle öne çıkan sahibinden.com’da en fazla ilan adedinin İkinci El ve Sıfır Alışveriş kategorisinde bulunduğunu anlatan Ertaş, katagorinin 24 alt kategorisi ile toplamda 2,3 milyon aktif ilana sahip olduğu kaydetti. İkinci El ve Sıfır Alışveriş kategorisinin özellikle bireysel üyelerin C2C iş modeli ile kullanmadıkları eşyalarını rahatlıkla satabilmelerine imkan sağladığını hatırlatan Ertaş, 'Daha sonra sırasıyla 1,5 milyona yakın ilan sayısıyla Vasıta Yedek Parça, Aksesuar, Donanım ve Tuning, 1 milyondan fazla ilan ile emlak ve beş yüz bin adede yakın ilanı ile Vasıta kategorileri geliyor.' diye konuştu.

- 'Hizmetler kategorisini yeniledik'

Ertaş, günlük hayatın tüm ihtiyaçlarını karşılamayı amaçladıklarını belirterek, sahibinden.com olarak 2014 yılında hizmetler kategorisini yenilediklerini söyledi.

Ev tadilatından, dekorasyona, araç servis bakımından nakliyeye kadar hizmet sektörünün tüm bileşenlerini kullanıcılarıyla buluşturduklarını aktaran Ertaş, 'Hizmet sektörünün aktörleri için önemli bir vitrin yaratıyoruz. Hem hizmet sektörü oyuncularının hem de son kullanıcının büyük bir ilgi gösterdiği hizmet kategorimize üye sayısı son bir yılda yüzde 19 artarken, 81 ilde, 400 binin üzerinde yeni iş fırsatı sağladık. Diğer yandan, son bir yılda en çok oto modifiye hizmetleri, nakliyat, oto lastik tamiri, ev tadilatı ve dekorasyon hizmetleri arandı. Ev tadilatı ve dekorasyon kategorisinde ilgi en çok Çorum’da arttı. Çorum’da son bir yıldaki artış yüzde 123. Ardından yüzde 81 ile Tekirdağ, yüzde 74 ile Samsun geliyor.' bilgilerini verdi.

- '100’e yakın yeni istihdam hedefliyoruz'

Bu yıl kullanıcı deneyimlerini optimize etmek için yatırımlar planladıklarını aktaran Ertaş, şöyle konuştu:

'Tüm kullanıcılarımıza en iyi deneyimi yaşatabilmek ve kısa sürede sonuç alabilmelerini sağlamak sadece teknolojik alt yapı yatırımları ile olmuyor. İnsana yatırım da son derece önemli. Yazılım ekiplerimizin yanı sıra büyük veriyi daha iyi kullanabilmek, daha iyi iş sonuçları yaratabilmek için iş zekası tarafında da insan kaynağı yatırımlarımız var. Ayrıca hem bireysel hem profesyonel kullanıcılarımıza daha yakın olabilmek adına müşteri temsilcilerimizin sayısını ve destek ekiplerimizi de sürekli büyütüyoruz. 2017 yılı içinde 100’e yakın yeni istihdam yaratarak 550 kişilik bir ekip olmayı hedefliyoruz.

E-ticaret sektörü özelinde, reklamın mutlaka performans ve teknoloji yatırımları ile desteklenmesi gerekiyor. sahibinden.com olarak da 2017 yılında bu alanda yaptığımız yatırımlarla sektöre heyecan verici yenilikler getirmeyi planlıyoruz. 2017 yılında bir önceki sene olduğu gibi hem altyapı hem de insan kaynağı yatırımlarımızla büyümemizi sürdürmek önceliğimiz. Tüm ürün ve hizmetlerimizde en iyi kullanıcı deneyimini yaşatmak için çalışmaya devam ediyoruz.

Bugüne kadar hayata geçirdiğimiz mobil uygulamalarımız ise Türkiye’nin en çok tercih edilen uygulamaları arasında yer alıyor. Geliştirdiğimiz iOS ve Android uygulamaları geçtiğimiz ay itibariyle toplamda 22 milyon kere yüklendi ve aylık 6,8 milyon aktif kullanıcıya ulaştı. Bu alanda hızla yatırımlarımıza devam ediyoruz. Birçok özelliği artık Web'den önce mobil platformda sunmaya başladık. Dolayısıyla mobil alanda da yatırımlarımızı sürdüreceğiz. Birçok özelliği artık Web'den önce mobil platformda sunmaya başlayarak 'mobile first' bakış açısını önceliğimiz haline getiriyoruz.'

- 'E-ticaretin toplam perakende pazarındaki payı gün geçtikçe artıyor'

Önceki yıl sonunda e-ticaret pazar büyüklüğünün bir önceki yıla göre yüzde 24 artarak 30 milyar liranın üzerine çıktığını hatırlatan Ertaş, şunları kaydetti:

'E-ticaret pazarının toplam perakende pazarı içindeki payı ise gün geçtikçe artıyor. 2015 yılında yüzde 2,9 olan toplam perakende içindeki e-ticaretin payı yüzde 3,5’e yükseldi. E-ticaret pazarında alt kategorileri incelediğimizde de fiziksel mağazası olmayıp sadece internet üzerinden satış yapan 'online perakende'nin yüzde 33, hem internet üzerinden hem de fiziksel kanallardan satış yapan 'çok kanallı perakende'nin yüzde 30, 'online bahis'in yüzde 24, 'tatil ve seyahat'in yüzde 13 büyüme gösterdiğini görüyoruz.

E-ticaretin toplam perakende pazarındaki payı gün geçtikçe artıyor. 2016 sonu itibariyle yüzde 3,5’e ulaşan bu oranın İngiltere’de yüzde 14,9, Amerika’da yüzde 10,5, Çin’de yüzde 17,1, Fransa’da yüzde 7,5 olduğu dikkate alınırsa pazarda önemli bir büyüme potansiyelinin olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Diğer yandan online alışveriş, özellikle mobil internet ve akıllı mobil cihazların desteği ile büyümesini sürdürecek. StatCounter’ın Türkiye’deki masaüstü/mobil cihaz kullanımı üzerine yaptığı araştırmaya göre mobil cihaz kullanımı masaüstü kullanımının önüne 2016 mart ayından itibaren geçmiş durumda. Alışverişte mobil trend devam edecek gibi görünüyor.'

- 'Perakende sitelerin sayısı 734’e ulaşmış durumda'

E-ticarette perakendeyi; sadece internet üzerinden satış yapan 'online perakende' ve hem internet üzerinden hem de fiziksel kanallardan satış yapan 'çok kanallı perakende' olarak iki alt kategoride değerlendirdiklerini söyleyen Burak Ertaş, 'Geçen yıl bu iki kategorinin, toplam e-ticaret pazarı içerisindeki payı bir önceki seneye göre yüzde 31 büyüyerek 17,5 milyar liraya ulaştı. Ayrıca perakende sitelerin 2016 yılındaki toplam sayısı 734’e ulaşmış durumda ki bu rakam tüm e-ticaret siteleri toplamının yüzde 57’si anlamına geliyor.' bilgilerini verdi.

Ertaş sözlerini şöyle sürdürdü:

'Çok Kanallı Online Perakende içerisinde elektronik, giyim ve ayakkabı, ev-dekorasyon ile eğlence-kültür gibi dikeyler üzerine odaklanan sitelerin ön planda olduğunu görüyoruz. Sadece Online Perakende içerisinde ise sahibinden.com gibi 'pazaryeri' özelliği taşıyan sitelerin yanı sıra kullanıcılara çok kategorili alışveriş imkanı sunan yatay siteler ön plana çıkıyor.

Yüksek fiyat rekabeti dolayısıyla elektronik kategorilerin karlılıkları diğer kategorilere oranla daha düşük seviyelerde. Tekstil ve mobilya gibi elektronik dışı kategorilerde ise daha yüksek karlılıklardan bahsetmek mümkün. Stok ve lojistik maliyeti olmayan pazaryerlerinin ise karlılık açısından diğer iş modellerine göre daha avantajlı olduğunu söyleyebiliriz.'
Kaynak: AA